MARK RUTE: Želimo da tela žrtava budu vraćena u Holandiju
Foto: Reuters

Holandija u žalosti

MARK RUTE: Želimo da tela žrtava budu vraćena u Holandiju

Planeta -
Holandski stručnjaci pregledali tela i najavili da će voz u koja su smešteni posmrtni ostaci žrtava danas napustiti Torez na istoku Ukrajine

AMSTERDAM - Premijer Holandije Mark Rute izjavio je da vlasti te zemlje žele da tela žrtava nesreće malezijskog aviona, koji se u četvrtak srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, od čega su 192 bili Holanđani, budu transportovana u Holandiju radi identifikacije.

Rute je u obraćanju holandskom parlamentu takođe rekao da je i dalje nejasno gde se nalaze crne kutije iz tog aviona, dodavši da se slaže sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da kutije moraju biti isporučene Međunarodnoj organizaciji za civilno vazduhoplovstvo, koja će izvršiti njihovu analizu, preneo je Rojters.

Ukoliko se ne omogući potpuno slobodan pristup mestu nesreće na istoku Ukrajine, "na stolu će biti sve političke, ekonomske i finansijske opcije", istakao je premijer.On je dodao da je prioritet njegove vlade da tela žrtava budu vraćena u Holandiju i identifikovana.

"Jasno je da Rusija mora da iskoristi svoj uticaj na proruske snage kako bi se situacija na terenu poboljšala. Ukoliko narednih dana pristup mestu nesreće i dalje ne bude omogućen, imaćemo na raspolaganju sve političke, ekonomske i finansijske opcije protiv onih koji su direktno ili indirektno odgovorni za ovu tragediju", rekao je Rute u parlamentu.

Avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na letu MH17 - Amsterdam-Kulala Lumpur, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, među kojima 192 Holanđana i 10 Britanaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track