UŽIVO DAN 155 Ukrajina počela istragu protiv ministra odbrane Rusije

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 155 Ukrajina počela istragu protiv ministra odbrane Rusije

Planeta -
Ukrajinska armija započela je i ofanzivu na Donjeck i napada iz više pravaca, pošto je prethodno cele noći bombardovala nekoliko naselja

LUGANSK/KIJEV - Kijev je saopštio danas da je započeo krivičnu istragu protiv ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i jednog moskovskog milionera za koje smatra da su organizovali i finansirali nelegalne naoružane grupe u Ukrajini.

Istraga je pokrenuta više od jednog meseca nakon što je Moskva započela sopstvenu istragu protiv ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova i jednog milijardera, lokalnog guvernera, zbog ubistva civila i novinara na istoku Ukrajine.

Pet civila je poginulo, a 16 je ranjeno tokom protekla 24 sata u sukobima u Lugansku, u jugoistočnoj Ukrajini i oštećeni su infrastrukturni objekti i 22 kuće, saopštila je pres služba gradske skupštine u tom gradu.

Granatirana su četiri dela grada uprkos tome što je predsednik Ukrajine Petar Porošenko proklamovao da Luganks i Donjeck ne smeju biti granatirani.

http://www.youtube.com/watch?v=DQH8orMZyWc

U međuvremenu, ukrajinske snage su dalje napredovale u Donjecku, saopštile su snage samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prenosi Itar-Tass.

Ukrajinska vojska je jutros počela ofanzivu iz naselja Rubežnoje, Sirotino i sa autoputa Lugansk, pošto je prethodno cele noći bombardovala naselja Severodonjeck i Lisičansk. Oružani sukob je u toku u centru Severodonjecka, u blizini vojnog komesarijata, dok tenkovi gađaju to mesto sa mosta Rubežnoje.Borbe u Lisičansku se vode blizu rudnika uglja Melnikov.

18.15 - Evropska unija odlučila je danas da proširi spisak osoba kojima su uvedene sankcije zbog ukrajinske krize, uključujući ruske državljane i entitete, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton.Šefovi diplomatija zemalja EU, međutim, nisu na današnjem sastanku doneli odluku o jačanju sankcija Rusiji.

16.21 - EU će pripremiti sankcije protiv Rusije u oblastima tehnologije i odbrane posle pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine, izjavio je danas šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc. "Komisija će dobiti mandat da pripremi sankcije u oblastim ključnih tehnologija i odbrane", rekao je Kurc, na margini sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja EU u Briselu. Odluku o uvođenju ovih sankcija Rusiji potvrđena je i u evropskim krugovima.

14.52 - Svetska banka (SB) ne namerava da prekine odobravanje kredita Rusiji i Ukrajini, bez obzira na proširenje sankcija koje su SAD uvele Moskvi i pretnje Evropske unije sličnim merama, prenosi Blumberg. "Imamo dobre odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom", rekao je predsednik SB Džim Jong Kim, odgovarajući na novinarsko pitanje. "Nastavićemo da dajemo podršku i savete obema zemljama o pitanjima koja se odnose na borbu protiv siromaštva", dodao je on.

13.25 - Nemačke kompanije upozorile su šefove evropskih diplomatija, koji tragaju za političkim rešenjem ukrajinske krize, na štetu koju bi mogle da im nanesu nove sankcije protiv Rusije. "U jednom 'privrednom ratu' protiv Rusije, postojali bi samo gubitnici", rekao je dnevniku Tagešpigel predsednik Saveza nemačkih srednjiih preduzeća Mario Oven i naglasio da bi embargo, ili slične kaznene mere protiv Rusije pogodile, pre svega, mnoge nemačke izvozno oprijentisane srednje firme. Većina od oko 6.300 nemačkih firmi, angažovanih na ruskom tržištu, pripada malim i srednjim firmama, precizirao je Oven. Oko 98 odsto od oko 350.000 nemačkih izvoznika su srednje velike firme i privredne sankcije prema Rusiji bi, kako je ocenio, pogodile svaku četvrtu od njih.

Foto Reuters

11.57 - Ukrajinski parlament usvojio je danas predsednički dekret o mobilizaciji rezervista i muškaraca mlađih od 50 godina za borbu sa proruskim snagama u istočnoj Ukrajini. Oko 45 dana posle prethodnog dekreta o moblilizaciji, koji je istekao, Kijev je ponovo doneo dekret o "proglašavanju i sprovođenju delimične mobilizacije" za "antiterorističku operaciju", kako ukrajinske vlasti nazivaju vojne operacije u istočnoj Ukrajini. Posle glasanja u parlamentu došlo je do kratkotrajnog koškanja između nacionalističkih političara i članova partije čiji je lider bio bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič koji je zbačen s vlasti u februaru, navodi Rojters. Pogledajte snimak!

http://www.youtube.com/watch?v=yqe8_P8ovFE#t=48

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track