Najnovije vesti

Čurkin: Rusija strahuje da Kijev nastoji da uništi dokaze o rušenju aviona
Foto: Fonet

Predstavnik u UN

Čurkin: Rusija strahuje da Kijev nastoji da uništi dokaze o rušenju aviona

Planeta
Čurkin je, na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio prekid vatre u radijusu od 40 kilometara od mesta pada aviona, ali je ta naredba prekršena

NJUJORK - Rusija strahuje da Kijev nastoji da uništi dokaze o ukrajinskoj umešanosti u rušenje putničkog aviona "boing 777" malezijske aviokompanije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

Čurkin je, na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio prekid vatre u radijusu od 40 kilometara od mesta pada aviona, ali je ta naredba prekršena.

Ukrajinski zvaničnici su postavili novi zadatak da preuzmu kontrolom nad mestom rušenja aviona, naveo je Čurkin. Prema njegovim rečima, takve akcije predstavljaju kršenje Rezolucije 2166, što ugrožava nepristrasnu istragu o toj tragediji.

Čurkin je podsetio da je pre tri dana ruska delegacija zatražila od članica Saveta bezbednosti UN da usvoje saopštenje u kom se poziva na sveobuhvatnu, temeljnu i međunarodnu istragu.

Ipak, ruski predlog su blokirale određene članice Saveta bezbednosti UN koje su protiv primene Rezolucije 2166, rekao je Čurkin, prenela je agencija Itar-Tas s.

Čurkin je i u ponedeljak upozorio da bi pokušaj ukrajinskih vojnika da preuzmu kontrolu nad mestom rušenja aviona predstavljao kršenje Rezolucije 2166 Saveta bezbednosti UN.

Ruski diplomata je tada istakao da vojna dejstva ukrajinskih vojnika u oblasti rušenja aviona "otvoreno protivreče" rezoluciji SB UN.

Avion se srušio u istočnom delu Ukrajine 17. jula sa 298 putnika i članova posade, od kojih su 193 bili Holanđani.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...