Nemačka vlada demantovala: Nema tajnog plana Merkel-Putin

Reagovanje

Nemačka vlada demantovala: Nema tajnog plana Merkel-Putin

Planeta -
Taj izveštaj je neosnovan, rekla je zamenik portparola nemačke vlade Kristijana Virc i dodala da se i u krugovima nemačke diplomatije govori o tome da se o navodnom planu ništa ne zna

BERLIN - Nemačka vlada demantovala je danas pisanje britanskog "Indipendenta" o tajnom planu kancelara Angele Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina za okončanje ukrajinske krize, prema kome bi Evropa priznala Krim u sastavu Rusije, za sigurno snabdevanje ruskim gasom.

"Taj izveštaj je neosnovan", rekla je tabolidu "Bild" danas zamenik portparola nemačke vlade Kristijana Virc, demantujući tako saznanja britanskog lista, a i u krugovima nemačke diplomatije kaže se, prenosi ovaj tabliod, da se o tom planu ništa ne zna.

Nemačka štampa piše da nije jasno ko je takve informacije dostavio "Indipendentu" i da nemačke sigurnosne snage ne isključuju mogućnost da bi američki izvori mogli biti izvori te informacije.

Istovremeno se, međutim, ukazuje da "Indipendent" pripada ruskom oligarhu Aleksandru Lebedevu koji je, "do duše, kritičar Kremlja, ali ipak puno poslova pravi sa Putinovim aparatom moći".

Šef ukrajinske diplomatije Pavle Klimkin je za "Bild" danas izjavio da bi taj plan, i ukoliko bi postojao, ne bi mogao da funkcioniše.

"Krim jeste i ostaje ukrajinski i s tim se ne može trgovati", rekao je šef diplomatije.

Prema navodnom dogovoru, Evropa bi za priznanje Krima u sastavu Rusije, dobila sigurno snabdevanje ruskim gasom.

Osnovni cilj tajnog mirovnog plana je, kako tvrdi list, stabilizacija ukrajinske granice i obezbedivanje snažnih ekonomskih podsticaja finansijski osiromašenoj Ukrajini, narocito putem novog energetskog sporazuma koji bi osigurao snabdevanje gasom Ukrajine i Evrope.

Kontroverzni plan predvida najpre da medunarodna zajednica prizna nezavisnost Krima i njegovo pripajanje Rusiji, što bi neke clanice Ujedinjenih nacija teško da prihvatile.

Izvori bliski tajnim pregovorima kancelarke i ruskog predsednika, navode da bi u slucaju postignutog dogovora, Rusija morala odmah da povuce svoju finansijsku i vojnu pomoc proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Istovremeno, Ukrajina bi morala da odustane od clanstva u savezu NATO. Rusija bi zauzvrat prestala da blokira ili da se meša u nove trgovinske odnose izmedu Ukrajine i Evropske unije.

Ukrajinci bi takode dobili nov dugorocni sporazum sa Gaspromom o budućim isporukama gasa i ceni, i Moskva bi isplatila odštetu Ukrajini od milijardu dolara zbog gubitka rente koju je Rusija placala Kijevu dok su njene snage bile stacionirane na Krimu i u Sevastopolju.

Ovi pokušaji nemacke kancelarke da posreduje izmedu Putina u ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, obustavljeni su, medutim, nakon obaranja malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine, piše "Indipendent".

Ali, dobro upuceni izvori juce su za britanski list rekli da je "nemacki mirovni plan još uvek na stolu i da se ocekuje da ce pregovori biti nastavljeni nakon okoncanja istrage o uzroku pada aviona u kojem je poginulo 298 ljudi.

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da nema saznanja da se vode bilo kakvi pregovori i dodao da je malo verovatno da bi SAD ili Britanija pristali da priznaju Krim u sastavu Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track