ŠPIGEL: Izrael prisluškivao šta Džon Keri priča s bliskoistočnim liderima
Foto: Reuters

Skandal

ŠPIGEL: Izrael prisluškivao šta Džon Keri priča s bliskoistočnim liderima

Planeta -
Pritom je šef američke diplomatije koristio obične satelitske telefonske linije, koje se lako prisluškuju

BERLIN - Izraelske tajne službe prisluškivale su američkog šefa diplomacije Dona Kerija kad je pričao sa raznim liderima bliskoistočnih zemalja u okviru posredovanja između Izraela i Palestinske uprave, piše nemački Špigl, prenosi Večernji.hr.

Nemački list poziva se na više izvora i navodi da se i Keri tokom tih razgovora služio običnim satelitskim telefonskim linijama, koje se lako prislušjuju. Najmanje još jedna zemlja učestvovala je u tom prisluškivanju, dodaje Jerusalij post.

Izrael je iskoristio tako dobijene informacije, piše Špigl, a i Izrael i SAD odbili su da komentarišu te navode.

Međutim, izveštaj je potvrdilo nekoliko izvora u obaveštajnoj zajednici, kako je naveo Špigl.

Pregovori kojima su posredovale SAD čitavih devet meseci doživeli su krah krajem aprila. Izrael ih je zapravo suspendovao, pošto je sekularni Fatah palestinskog predsednika Mahumda Abasa sklopio pakt o pomirenju s rivalskom terorističkom organizacijom Hamas.

U maju je američki magazin Njuzvik objavio da su izraelske obaveštajne operacije u SAD bez rivala i neprimetne, kao i da se nadgledaju i visoki zvaničnici Bele kuće. Izraelski politički establišment je oštro reagovao na takve optužbe.

Izraelski ministar Juval Stajnic, zadužen za obaveštajne poslove, tim povodom je izjavio da neko pokušava maliciziono i namerno da nanese štetu odnosima između Izraela i SAD. Stajnic je odbacio izveštaj Njuzvika, istakavšsi da nema osnove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja