BUGARI DOBILI PRELAZNU VLADU: Georgi Bliznaški nov premijer
Foto: Reuters

Promene u Sofiji

BUGARI DOBILI PRELAZNU VLADU: Georgi Bliznaški nov premijer

Planeta -
Prelazna vlada, koja će imati četiri potpredsednika, preuzima dužnost pošto je koalicija na čelu sa Socijalistima podnela ostavku krajem jula,

SOFIJA - Bugarski profesor prava i bivši socijalistički poslanik (57) imenovan je danas za vršioca dužnosti premijera Bugarske.

Novi ministar finansija biće 49-godišnji Rumen Porožanov, naveo je predsednik Rosen Plevnelijev u izjavi koju je prenosila državna televizija, javio je Rojters.

Prelazna vlada, koja će imati četiri potpredsednika, preuzima dužnost pošto je koalicija na čelu sa Socijalistima podnela ostavku krajem jula, podseća Rojters.

Nova vlada je zadužena da pripremi izbore 5. oktobra, navodi bugarska agencija BTA.

Vladu  Georgija Bliznaškog predsednik Plevnelijev nazvao je ekspertskom, Foto Reuters
Vladu Georgija Bliznaškog predsednik Plevnelijev nazvao je ekspertskom, Foto Reuters

Plevnelijev je prelaznu vladu nazvao "ekspertskom i nepristrasnom", istakavši da će ona omogućiti Bugarskoj da preduzme važne mere: potpiše sporazum o partnerstvu sa Evropskom komisijom za 2014-2020, započne proceduru pridruživanja mehanizmu evropskog bankarskog nadzora i potpiše program Bugarska-NATO 2020. godine.

"Pasivnost tokom krize je nedopustiva i opasna", dodao je on.Bugarski predsednik je najavio da će vlada na prvoj sednici imenovati Kristalinu Georgievu za kandidata Bugarske za evropskog komesara, prenosi BTA. Takođe je rekao da će biti formirana Komisija za energetiku a da će projekat Južni tok ostati zamrznut dok ne dobije zeleno svetlo Evropske komisije, dodaje bugarska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track