NOVA EGZEKUCIJA U SAD: Ubica ipak pogubljen problematičnom injekcijom
Foto: AP

SMRTNA KAZNA

NOVA EGZEKUCIJA U SAD: Ubica ipak pogubljen problematičnom injekcijom

Planeta -
Vrhovni sud i guverner Misurija odbili da obustave egzekuciju Majkla Vortingtona zbog žalbe advokata da injekcija nije dobra i da je prošli put osuđenik umirao skoro dva sata

BONE TERE - U Misuriju je rano jutros izvršena smrtna kazna ubrizgavanjem smrtonosne injekcije nad zatvorenikom koji je osuđen za silovanje i ubistvo komšinice 1995. godine, što je prva smrtonosna injekcija u SAD od kada je prošlog meseca bilo problema kod egzekucije u Arizoni.

Majkl Vortington je proglašen mrtvim ubrzo posle ponoći. On je peti zatvorenik u Misuriju nad kojim je izvršena smrtna kazna ove godine, a na nju je osuđen zbog napada na Melindu "Mendi" Grifin tokom pljačke njene kuće.

Američki Vrhovni sud i guverner Misurija juče su odbili da obustave izvršenje smrtne kazne nad njim. Njegovi branioci su tražili da se izvršenje kazne obustavi zbog problematičnih egzekucija u Arizoni, Ohaju i Oklahomu i zato što se ne zna koji lekovi se ubrizgavaju u Misuriju.

Vortington (43) je juče u intervjuu za AP izjavio da je prihvatio sudbinu.

"Smatram da ću se sutra probuditi na boljem mestu. Jednostavno prihvatam šta god da se desi zato što nemam izbor. Izgleda da sudove više nije briga šta je ispravno, a šta pogrešno", rekao je on.

Tri problematične egezekucije proteklih meseci dovele su do obnavljanja debate o smrtonosnoj injekciji.

U Arizoni se zatvorenik prošlog meseca više od 600 puta borio za vazduh i bilo je potrebno skoro dva sata da umre. U Oklahomi je u aprilu jedan zatvorenik umro od infarkta 43 minuta posle početka egezekucije. U Ohaju se jedan zatvorenik u januaru gušio 26 minuta pre nego što je izdahnuo.

Smrt kod ubrizgavanja injekcije obično nastupi u roku od 10 ili 15 minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track