UŽIVO DAN 172 NE SMIRUJE SE: Dvoje povređenih u eksploziji u Kijevu
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 172 NE SMIRUJE SE: Dvoje povređenih u eksploziji u Kijevu

Planeta -
Eksplozija se dogodila na Evropskom trgu, koji je blizu Majdana, gde od prošle godine traju protesti

KIJEV - Na Evropskom trgu u centru Kijeva je došlo do eksplozije i ima dvoje povređenih, javljaju agencije.

Policija i saobraćajci stigli su na lice mesta, kao i stručnjaci za eksplozive i tim istražitelja su se takođe uputili tamo, saopštila je kijevska policija.

Očevici kažu da policija ne dozvoljava da se trg slika, prenosi Tanjug..

Dve osobe su ranjene u eksploziji koju je verovatno izazvala ručna bomba, navodi Raša tudej.

Lekari su potvrdili da su dve osobe ranjene.

"Teško je u ovom trenutku proceniti njihovo stanje. Jedan od njih je teže povređen i mora u bolnicu", izjavio je lekar koji se nalazi na mestu eksplozije.

Sukobi demonstranata i policije juče u Kijevu, Foto Fonet/AP
Sukobi demonstranata i policije juče u Kijevu, Foto Fonet/AP

Evropski trg se nalazi samo 400 metara dalje od Trga nezavisnosti (Majdana), gde antivladini demonstranti kampuju od novembra prošle godine.

U međuvremenu, demonstranti u Kijevu, koji demonstriraju protiv ukrajinskih vlasti, odlučili su vrate vozila koja su juče zaplenili od komunalnih službi i da okončaju blokadu saobraćaja u centralnoj kijevskoj ulici Kreščatik, saopštila je danas kancelarija kijevskog gradonačelnika. Iz kancelarije su saopštili da su demonstranti i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je obišao centralni kijevski Trg nezavisnosti, postigli dogovor o tome, prenosi Itar-Tass.

"Mi smo se dogovorili da odblokiramo saobraćaj u ulici Kreščatik. Aktivisti su takođe obećali gradonačelniku da će vratiti vozila koja su zaplenili od komunalnih službi", navedeno je u saopštenju.

Arsenij Jacenjuk, Foto Reuters
Arsenij Jacenjuk, Foto Reuters

15.00 - Ukrajinska vlada predlaže sankcije protiv 172 građanina Rusije i drugih zemalja i 65 ruskih kompanija koje finansiraju "terorizam" u Ukrajini, rekao je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. U sankcije bi spadalo zamrzavanje sredstava, zabrana rada i privatizacije državne imovine, zabrana tranzita svih vrsta robe preko Ukrajine i povlačenje licenci kompanijama, rekao je Jacenjuk na brifingu. On je precizirao da ukrajinska vlada predlaže sankcije koje bi podrazumevale "prekid svakog tranzita" preko svoje teritorije. "To se odnosi na prelete aviona, ali i na tranzit gasa", rekao je Jacenjuk i dodao da će Ukrajina "staviti tačku" na gasnu zavisnost od Rusije, ali da to neće biti jednostavno."Jednostavno nemamo drugog izlaza", istakao je Jacenjuk.

Ukrajinski vojnici koji su prebegli u Rusiju, Foto AP

14.01 - Rusija je kućama vratila preostalih 48 ukrajinskih vojnika, koji su 4. avgusta prešli rusku granicu, izjavio je portparol regionalne kancelarije Federalne službe bezbednosti Vasilij Malajev. On je rekao da su ukrajinski vojnici bili smešteni u šatorima u posebnom kampu, nedaleko od granice, i da su tamo bili u potpunosti zbrinuti. U ponedeljak je 438 ukrajinskih vojnika iz 72. motorizovane pešadijske brigade i Graničarske službe, trazilo od ruskih graničara da ih puste u Rusiju. Kasnije istog dana, više od 180 njih odlučilo je da se vrati u Ukrajinu. U utorak su kućama vraćena još 192 ukrajinska vojnika.

Ukrajinski vojnici, Foto Reuters
Ukrajinski vojnici, Foto Reuters

13.00 - U borbama na istoku Ukrajine u poslednja 24 sata poginulo je 15 ukrajinskih vojnika, a 79 ih je ranjeno, uglavnom u sukobima na granici sa Rusijom, navela je danas ukrajinska vojska. Stradao je sedam vojnika i osam graničnih stražara, precizirao je portparol vojske Andrij Lisjenko na konferenciji za novinare. Ti vojnici bili su pripadnici 79. brigade ukrajinske vojske, koja je primorana na povlačenje posle tri dana borbi na granici sa Rusijom, u oblasti Luganska.

Ilustracija: Helikopter MI-8 ukrajinske vojske, Foto Reuters
Ilustracija: Helikopter MI-8 ukrajinske vojske, Foto Reuters

12.12 - Tri ukrajinska pilota povređena su kada su sinoć proruske snage pogodile helikoter kojim su oni leteli, saopštile su danas ukrajinske vlasti. "Posada je morala da hitno sleti. Tri pilota su povređena i smeštena na bolničko lečenje na teritoriji koju kontrolišu ukrajinske snage", navodi se u saopštenju ukrajinske vojske koja vodi operacije na istoku zemlje. Vojni portparoli nisu međutim precizirali gde se tačno napad dogodio. Ukrajinski borbeni avion MIG-29 oboren je takođe juče iznad oblasti koju kontrolišu pristalice separatizma.

Međunarodni istražitelji na mestu pada malezijskog aviona, Foto AP
Međunarodni istražitelji na mestu pada malezijskog aviona, Foto AP

11.58 - Članovi međunarodne komisije koja istražuje okolnosti pada malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine napustili su tu zemlju i objavili da su završili prvu fazu istraga, javio je ruski informativni portal NjuzRu, pozivajući se na saopštenje ukrajinske vlade. Dodaje se da "tri područja sa ostacima aviona ostaju neistražena". Pre no što bude doneta odluka o produžetku istrage, većima međunarodnih eksperata će otići iz Ukrajine. Izuzetak su oni koji su zaduženi za komunikaciju i koordinaciju.

Stiven Harper, Foto AP
Stiven Harper, Foto AP

09.27 - Kanadski vojni transportni avion poleteo je za Ukrajinu noseći tovar opreme za ukrajinske trupe koje obezbeđuju granicu sa Rusijom, saopštila je kanadska vlada. Pošiljka je odgovor na “ruski ekspanzionizam i militarizam u istočnoj Ukrajini”, naveo je u četvrtak kanadski premijer Stiven Harper u saopštenju, najavljujući da je pošiljka prva u nizu, prenela je agencija AFP. Oprema uključuje šlemove, naočare, zaštitne prsluke, komplete prve pomoći, šatore i vreće za spavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track