OTVORENE PRETNJE: Ruski bombarderi nad Aljaskom, američke podmornice kraj Rusije
Foto: Rojters

Loši odnosi Moskve i Vašingtona

OTVORENE PRETNJE: Ruski bombarderi nad Aljaskom, američke podmornice kraj Rusije

Planeta -
Letelice s nuklearnim oružjem su 16 puta za samo 10 dana ušle u vazdušni prostor Severne Amerike; Jedno plovilo SAD otkriveno u Barencovom moru, pa proterano

VAŠINGTON - Ruski nuklearni bombarderi su najmanje 16 puta u poslednjih 10 dana probili američki vazdušni prostor, saopštili su američki zvaničnici. S druge strane, zvaničnici Ruske Federacije tvrde da su u svojim vodama locirali, a zatim iz nje i oterali američku podmornicu. Ove ratne igre mnogo podsećaju na one iz vremena Hladnog rata, pogotovo što su odnosi između Moskve i Vašingtona sve gori.UpozorenjaZbog toga što su ruski bombarderi Tu-95 nadletali Ameriku, više puta su morali da uzleću i lovci američkog vazduhoplovstva ne bi li ih zaustavili i upozorili. Više puta su prilikom nadletanja Aljaske i Kanade ruske bombardere pratili i borbeni avioni.- Tokom poslednje dve nedelje NORAD je vizuelno identifikovao ruske letelice oko i na teritoriji Amerike - potvrdio je major Bet Smit, portparol komande NORAD.On je dodao da su dolasci ruskih aviona sve češći, ali da su ih procenili kao rutinske trening misije. Ipak, mnogi stručnjaci upozoravaju da su to otvorene provokacije. Pojedini američki zvaničnici kažu da ovi preleti podsećaju na vreme Hladnog rata, kad su sovjetski bombarderi često doletali blizu američkog neba.I ruski zvaničnici tvrde da Amerikanci njih provociraju. Ruska severna flota locirala je juče i potisnula iz ruskih pograničnih voda stranu podmornicu, naveo je visoki zvaničnik Generalštaba ruske mornarice.Severna flota- Severna flota je u Barencovom moru locirala stranu podmornicu, koja je, navodno, pripadala američkoj mornarici. Akcijom antipodmorničkih snaga ruske flote podmornica je proterana iz pograničnih voda RF - naveo je zvaničnik, a prenosi Itar-Tas.Kontakt s podmornicom trajao je oko 27 minuta, a nakon toga američka podmornica napustila je tu zonu, rekao je zvaničnik ruske mornarice.

Primećeni avioni- Tupoljev Tu-95 (bombarder)- Tupoljev Tu-142 (izviđač)- Uljušin IL-20 (špijunski)

Vladimir PutinBIZNIS NE STAJERuski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče na ekonomsku saradnju Rusije i Zapada, uprkos međusobno uvedenim sankcijama dve strane. On je zvanično najavio početak zajedničkog rusko-američkog projekta eksploatacije nafte u Karskom moru na Arktiku.- Možemo jedni drugima da čestitamo na ovakvom projektu i spremni smo da proširimo saradnju s našim partnerima - rekao je Putin, čiji je govor iz Sočija emitovan putem video-konferencije.On je kazao da su pragmatizam i zdrava pamet jači uprkos političkim teškoćama u ovom trenutku.

Ukrajinska vojskaZAUSTAVILI RUSE, OPSELI DONJECKUkrajinske vlasti saopštile su da su sprečile pokušaj Rusije da pošalje vojnike preko granice u Ukrajinu pod izgovorom da šalju humanitarnu pomoć.Ukrajinska armija juče je osvojila grad Krasni Luč u Luganskoj oblasti, posle čega su se Donjeck i Gorlovka našli u potpunoj opsadi. Grad Krasni Luč nalazi se na putu iz Donjecka ka Luganskoj oblasti i Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track