SAD POSLALE POMOĆ: Jazidima pobeglim s noža džihadista stiže hrana i voda
Foto: Reuters

Narod u klopci

SAD POSLALE POMOĆ: Jazidima pobeglim s noža džihadista stiže hrana i voda

Planeta -
Nesrećni ljudi, krivi samo zato što imaju svoju veru, treba da se spuste sa Sindžara u Siriju, a onda ih čeka 7 sati pešačenja kroz pustinju dok stignu u bezbednost iračkog Kurdistana

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države nastavile su isporuke hrane i vode pripadnicima iračke manjinske verske zajednice Jazida koji su izbegli na planinu Sindžar u severnom Iraku pred ekstremistima Islamske države (IS).

Američka Centralna komanda saopštila je danas da je izvela peto slanje pomoći u hrani i vodi iz vazduha i isporučila ukupno 85.000 obroka i oko 80.000 litara vode, javlja AP. Administarator Američke agencije za međunarodni razvoj Radživ Šah izjavio je juče da su SAD, takođe, uputile u Irak i tim koji bi trebalo da pomogne u distribuciji humanitrane pomoći.

Hiljade pripadnika iračke manjine Jazida, izbeglih pred ekstremistima IS na planinu Sindžar u Severnom Iraku, uspeli su u poslednja tri dana da pobegnu, potpomognuti kurdskim bezbednosnim snagama i "drugima", saopštio je juče visoki zvaničnik UN.

Jazidi obožavaju svetlost, smatraju je izrazom Duha, Foto AP
Jazidi obožavaju svetlost, smatraju je izrazom Duha, Foto AP

Jazidi, koji pripadaju drevnoj sekti iz preislamskog perioda, našli su utočište na Sindžaru prošle nedelje, ali su se tu zatekli u klopci, na udaru džihadista IS, koji Jazide nazivaju "obožavaocima đavola". U poslednja 72 časa hiljade njih su uz asistenciju kurdskih snaga i drugih uspeli da se spuste sa Sindžara u Siriju, saopštio je Dvajer telefonom iz Erbila, glavnog grada iračkog Kurdistana.

Kad stignu u Siriju, Jazide čeka još sedam časova putovanja peške kroz tu zemlju pre nego što se ponovo nađu u bezbednoj oblasti iračkog Kurdistana. Taj put je, prema podacima UN, u poslednja tri dana prešla 31.000 ljudi.

Dvajer ističe da je humanitarna pomoć iz vazduha od ključnog značaja za preživljavanje onih Jazida koji još traže priliku za beg sa Sindžara. Misija UN u Iraku je objavila kako priprema humanitarni koridor kako bi Jazidima koji su još na Sindžaru bilo omogućeno bekstvo. Dvajer, međutim, napominje kako jedan koridor možda neće biti dovoljan i kako Jazide očekuje prolazak "kroz vrlo tešku teritoriju" i kad uspeju da se spuste u Siriju pre nego što stignu u bezbednu zonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja