INTERVENCIJA S VRHA: Obama pozvao građane Fergusona da održe mir
Foto: Fonet/AP

Nemiri u američkom gradiću

INTERVENCIJA S VRHA: Obama pozvao građane Fergusona da održe mir

Planeta -
Predsednik SAD obećao je punu istragu ubistva crnog tinejdžera, a nov detalj je tvrdnja policije da ga je policajac upucao unutar vozila

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama pozvao je danas žitelje grada Fergusona u saveznoj državi Misuri da sačuvaju mir pošto ne jenjavaju protesti zbog toga što je prošle sedmice policija pod još nerazjašnjenim okolnostima ubila nenaoružanog 18-godišnjeg Afroamerikanca Majkla Brauna.

Nazivajući incident u kom je policajac ubio nenaoružanog tamnoputog tinejdžera nesrećnim, Obama je rekao da je taj događaj izazvao snažne strasti, ali pozvao je žitelje Fergusona i čitave zemlje da u mislima i svrazumevanjem onoga što se dogodilo pamte Brauna, preneo je AP. Predsednik SAD, koji je na odmoru na masačusetskom ostrvu Martas Vinjard, takođe je pozvao ljude da uteše jedni druge "na način koji zaceljuje, a ne koji ranjava", navodi američka agencija.

Obamina izjava usledila je posle nasilnih protesta i pljački, praćenih hapšenjima i primenom suzavca u tom predgrađu Sent-Luisa.

Obama je obećao da će pravosudni organi sprovesti sveobuhvatnu istragu incidenta koji je izavao nemire u Fergusonu, u kom živi 21.000 stanovnika, pretežno Afroamerikanaca.

Policija ne saopštava identitet ni rasnu pripadnost policajca koji je pucao, pozivajući se na pretnje smrću koje su se pojavile na društvenim mrežama na internetu. Samo je saopšteno da radi šest godina u policiji i da je trenutno na odsustvu. Aktivista Al Šarpton kritikovao je tu odluku, ističući da tajnost samo raspiruje nepoverenje u Fergusonu.

Sveštenik Al Šarpton (u sredini) sa roditeljima ubijenog momka Majklom starijim (levo) i Lesli (desno), Foto AP
Sveštenik Al Šarpton (u sredini) sa roditeljima ubijenog momka Majklom starijim (levo) i Lesli (desno), Foto AP

Istražitelji su do sada objavili malo detalja, a policija tvrdi da je Braun u subotu upucan unutar patrolnog policijskog vozila. Prema ranijim izveštajima, momak je stajao na ulici i razgovarao sa prijateljem kada se zaustavio policijski automobil, a jedan od policajaca je pokušao da izađe iz vozila. Međutim, Braun ga je, navodno, gurnuo natrag i napao ga pokušavajući da otme oružje. Posle prvog pucnja, mladić je iskočio iz automobila. Prema tvrdnjama očevidaca, ranjeni Majkl je podigao ruke uvis, ali su ga policajci hladnokrvno upucali.

Otac ubijenog mladića rekao je da traži pravdu za svog sina.

"Potrebno je da se ujedinimo i da to učinimo na pravi način. Nikakvo nasilje", rekao je Majkl Braun-stariji, odeven u majicu sa odštampanim likom njegovog sina.

Ovde je Majkl Braun ubijen, Foto Reuters
Ovde je Majkl Braun ubijen, Foto Reuters

Aktivisti su u razgovoru sa novinarima u centru Sent-Luisa pozvali federalne vlasti da preuzmu istragu posle dve noći demonstracija i nemira. Nekoliko hiljada ljudi je 10. avgusta izašlo na ulice predgrađa Sent-Luisa tražeći kažnjavanje krivaca za ubistvo mladića a akcija je uskoro prerasla u nerede. Pljačkane su i paljene prodavnice a razbijeni su prozori na nekoliko automobila, a uhapšene su 32 osobe. Protest je juče bio umereniji i 50 demonstranata uputilo se ka zgradi policije sa zahtevom da se objavi identitet policajca koji je pucao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track