IVO JOSIPOVIĆ: Odluka Ustavnog suda o ćirilici je mudra i utemeljena
Foto: Reuters

Za dijalog

IVO JOSIPOVIĆ: Odluka Ustavnog suda o ćirilici je mudra i utemeljena

Planeta -
Predsednik Hrvatske pozdravlja odluku da se zahtev Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara da se organizuje referendum o ćirilici proglasi neustavnim

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipovićpozdravio je odluku Ustavnog suda koji je predloženo referendumsko pitanje Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara o ćirilici proglasio neustavnim.

"Sud je, po mom mišljenju, doneo na Ustavu utemeljenu odluku, ali i odluku koja je mudra s aspekta regulacije društvenih odnosa", rekao je Josipović za HTV.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, snažno nacionalističko udruženje, podneo je u decembru prošle godine potpise za održavanje referenduma i zahtev da se službena upotreba jezika i pisma manjina, to jest ćirilica, dozvoli u sredinama gde manjine čine polovinu stanovništva, a ne trećinu, što je sada slučaj.

Protest zbog ćirilice u Vukovaru, Foto AP
Protest zbog ćirilice u Vukovaru, Foto AP

Josipović smatra i "zaista mudrom" odluku da se zakonski urede modaliteti implementacije prava na ćirilično pismo u nekim, kako je rekao, osetljivim područjima u domovini. Podsetio je da je i on, kada se govorilo o postavljanju dvojezičnih tabli, rekao da to treba učiniti kroz dijalog, međusobno uvažavanje, učiniti tako da i Vukovarci i branitelji sami učestvuju u tome.

Inače Štab je, od postavljanja dvojezičnih ploča,u septembru prošle godine, organizovao proteste u kojima su table stalno skidane sa zgrada državnih institucija i uništavane, ali ih je hrvatska Vlada uporno ponovo vraćala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track