KASTRO NAPUNIO 88 GODINA: Kuba slavi rođendan svog el komandantea
Foto: Beta

Čuveni revolucionar

KASTRO NAPUNIO 88 GODINA: Kuba slavi rođendan svog el komandantea

Planeta -
Kubanci obeležili dan kada je rođen njihov nekadašnji lider, a tvrde da je i dalje među živima uprkos brojnim glasinama

HAVANA - Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro juče je proslavio 88. rođendan i tim povodom širom zemlje organizovane su proslave. Kubanci su u njegovu čast plesali ulicama glavnog grada Havane, a čitave zgrade bile su okićene slikama čuvenog el komadantea.Povodom rođendana najpoznatijeg revolucionara na svetu, renovirana je kuća u kojoj su se on i njegov brat Raul, aktuelni predsednik Kube, rodili u gradiću Biran. Restauracijom je obuhvaćeno više od 800 muzejskih predmeta, kao i porodični hram, smešten na 28 hektara zemljišta, na kome se nalazi istorijski kompleks, koji je 2009. proglašen narodnim spomenikom.

U znaku Fidela... Na zgradama Kastro s preminulim Čavezom
U znaku Fidela... Na zgradama Kastro s preminulim Čavezom

Kastrov rođendan obeležiće i dvodnevna manifestacija, u okviru koje će biti organizovani kulturni i sportski događaji. Pored toga, otvorena je izložba „Fidel je Fidel“, na kojoj će Kastrov fotograf Roberto Čile prikazati život lidera.- Priredio sam dela na kojima se vide Fidelovi poduhvati kroz istoriju i njegov odnos prema kubanskom narodu - istakao je Čile.

Podsetimo, Fidel Kastro se povukao iz javnog života 2006, nakon što je oboleo od crevne infekcije, i tada je privremeno preneo vlast na brata Raula. Otad se širom sveta spekulisalo da je on umro, a da trenutna kubanska vlada to drži u tajnosti. Razlog za to je navodno činjenica da bi nakon njegove smrti Amerika uradila sve da promeni sistem na Kubi jer aktuelni predsednik Raul Kastro nije tako moćna figura da se odupre njenom uticaju.Međutim, i pored tih glasina, u javnosti su se pojavljivali Kastrovi napisi o svetskim događajima, a njegove reči bile su prenete kubanskom narodu. Takođe, bivši predsednik je nastavio da se viđa sa stranim političarima i zvaničnicima koji bi dolazili u posetu Kubi. Tako se poslednji put pojavio u javnosti 11. jula, kada mu je u goste došao ruski predsednik Vladimir Putin, kao i kineski lider Si Đinping.

ZanimljivostiŽENSKAROŠ I JEDAN OD VLADARA SA NAJDUŽIM STAŽOM- po dužini vladavine Fidel Kastro je treći svetski vođa države, nakon britanske kraljice Elizabete i tajlandskog kralja- ženio se dva puta i ima najmanje osmoro dece- tvrdi se da su atentatori na Fidela pokušavali da ga ubiju tako što su stavljali otrov u njegove omiljene cigarete, zagadili mu opremu za ronjenje bacilima tuberkuloze, postavljali mu mehaničke zamke i poturali eksplodirajuća penkala. Često su na njega izvodili i mafijaške napade- navodno su pokušali i da ga zaraze hemijski zatrovanim puderom kako bi mu otpala brada, što bi umanjilo njegovu popularnost- Fidel je poznat po tome što je držao duge govore, a jedna od njegovih oracija na Kubi trajala je čak sedam i po sati- iako je poznat po uživanju u kubanskim cigaretama, ostavio je pušenje 1985. iz zdravstvenih razloga- tokom njegove vladavine smenjeno je deset lidera SAD- Kastro je, navodno, svaki dan, tokom 40 godina, naručivao po jednu ženu za ručak i večeru, a često je imao jednu i za doručkom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track