UŽIVO DAN 179 RAMZAN KADIROV: Čečeni se neće boriti protiv Rusa
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 179 RAMZAN KADIROV: Čečeni se neće boriti protiv Rusa

Planeta -
Čečenski separatista Ahmet Zakajev neće uspeti da pošalje Čečene u građanski rat u Ukrajini, kaže predsednik ruske republike Čečenije

GROZNI - Čečenski lider Ramzan Kadirov danas je demantovao optužbe separatista da će se hiljade Čečena koji žive u Evropi boriti na ukrajinskoj strani protiv Rusije.

"Izaslanik čečenskih separatista Ahmet Zakajev i njegovi zapadani gospodari neće uspeti da pošalju Čečene u građanski rat u Ukrajini zato što su Čečeni ruske patriote", izjavio je Kadirov, demantujući tvrdnje koje je Zakajev izneo u intervjuu za jedne ukrajinske novine.

"Rusija nije u ratu sa Ukrajinom. Ako Zakajev hoće da se bori protiv Rusije mora doći u Čečeniju", dodao je on.

Kadirov je rekao da su skoro svi Čečeni koji žive u Evropi zadržali državljanstvo Rusije i svakog leta dolaze u Čečeniju sa porodicama, prenosi Itar-Tass."Oni su srećni kada vide promene u svojoj republici i podržavaju politiku svojih lidera. Zakajev je davno izgubio moralno pravo da sebe naziva političarem i Čečenom", kazao je Kadirov.

15.49 - Generalni sekretar NATO-a, Anders fog Rasmusen, rekao je danas da je "Rusija ušla u Ukrajinu" tokom toći, ali taj događaj ipak nije okarakterisao kao invaziju. "Prošle noći, Rusija je ušla u Ukrajinu, prešavsi ukrajinsku granicu", rekao je Ramusen novinarima posle sastanka s danskim ministrom odbrane. "To samo potvrđuje činjenicu da postoji stalni priliv oružja i boraca iz Rusije u istočnu Ukrajinu i predstavlja jasan znak kontinuirane umešanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine", ocenio je Rasmusen.

 Šefovi diplomatija Estonije, Litvanije i Španije Urmas Pajet (drugi sleva), Linas Linkevicijus (centar) i Hose Manuel Garsija-Magalo (drugi zdesna), Foto AP

15.05 - Ministar spoljnjih poslova Litvanije Linas Linkevicijus izjavio je danas u Briselu, gde se održava sastanak šefova diplomatije o Iraku, da ima izveštaje da je 70 komada ruske vojne opreme prešlo granicu sa Ukrajinom tokom noći, ali nije ih pokazao. Britanski šef diplomatije Filip Hamond izjavio je tim povodom da su ruska vojna vozila preko noći prešla u Ukrajinu, da bi to moglo imati "veoma ozbiljne" posledice.

Oana Lungesku, Foto Printscreen yt

14.20 - NATO trenutno proverava izveštaje dva britanska lista da su najmanje 23 ruska vojna vozila ušla noćas u Ukrajinu, rekla je portparol NATO Oana Lungesku, prenela je agencija Rojters. "Ako se potvrde, to će biti dodatni dokazi da Rusija radi suprotno onome što govori. Rusija radi na eskalaciji konflikta, iako poziva na deeskalaciju", rekla je portparolka. "Krajnje je vreme da Rusija uradi ono što kaže da želi da uradi, a to je da doprinese mirnom rešenju. Rusija treba da povuče svoje vojnike, zaustavi priliv vojske i boraca preko granice sa Ukrajinom, prekine da podržava separatiste i da se iskreno uključi u dijalog sa Ukrajinom", rekla je Lungesku britanskoj agenciji.

Žrtve u Donjecku, Foto Reuters

13.43 - Jedanaest civila je poginulo, a osam ranjeno u granatiranju Donjecka, uporišta proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, u protekla 24 časa, saopštili su danas lokalni zvaničnici. Lokalne vlasti su u četvrtak objavile da su 74 civila poginula u prethodna 72 sata. Žestokih sukoba bilo je i u predgrađu drugog uporišta proruskih snaga Lugansku, naodi AFP. Od početka sukoba pre četiri meseca poginulo je više od 2.000 ljudi, a oko 285.000 je bilo primorano da napusti domove.

Foto AP
Foto AP

11.52 - Ukrajinska granična policija i carinici započeli su inspekciju ogromnog konvoja ruske humanitarne pomoći pre nego što konvoj uđe u Ukrajinu, saopštio je danas portparol ukrajinske vojske Leonid Matjukin. "U 10 časova (07.00 po srednjeevropskom vremenu) započela je provera ruske humanitarne pomoći na ruskom graničnom prelazu Donjeck (Donjeck-Izvarino). Ima 59 ukrajinskih zvaničnika koji učestvuju u inspekciji", rekao je Matjukin agenciji AFP. Matjukin je rekao da će konvoj posle inspekcije krenuti u Lugansk, ukrajinski grad pod kontrolom proruskih aktivista. Predstavnici ruskog ministarstva za vanredne situacije koji su u pratnji konvoja vode razgovore sa Ukrajinom u vezi predaje tovara, rekao je novinarima neimenovani izvor, prenosi RIA Novosti

Čim su ukrajinski graničari ušli u Rusiju, pojavila su se i ruska oklopna vozila, Foto Reuters
Čim su ukrajinski graničari ušli u Rusiju, pojavila su se i ruska oklopna vozila, Foto Reuters

11.16 - Ukrajinski graničari ušli su u Rusiju da bi izvršili inspekciju konvoja ruske humanitarne pomoći, a vrlo brzo se kraj njih pojavila kolona od više desetina ruskih oklopnih vozila. Graničari će proveriti tovar na ruskoj teritoriji na mestu preko puta ukrajinskog graničnog mesta Izvarine, koje je pod kontrolom proruskih snaga, prenela je agencija Rojters. "Ukrajinski graničari su tamo u velikom broju", rekao je portparol ukrajinske pogranične službe. U velikom broju pojavila su se i ruska oklopna vozila i parkirala se pored konvoja. Ukrajina se odmah uzbunila da će joj ruska vojska upasti u zemlju i zapretila da će sprečiti ulazak konvoja. Moskva je izjavila da je to apsurdno.

11.00 - IInterfaks Ukrajina javlja da su se Kijev i Moskva dogovorili da konvoj uđe preko graničnog prelaza "Izvarine" pod kontrolom ukrajinskih zvaničnika a u prisustvu predstavnika OEBS. Konvoj od oko 280 kamiona zaustavljen je na poljima kod mesta Kamenski-Šehtinski i kako javlja Rojtersov reporter s lica mesta, i dalje je tamo. Rusija je saopštila da se u konvoju nalazi 2.000 tona vode, hrane za bebe i druge pomoći za stanovnike u istočnoj Ukrajini, gde traje sukob između ukrajinskih i proruskih snaga.

10.30 - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko izjavio je da je prijem humanitarne pomoći postao moguć nakon konsultacija sa delegacijama Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u Rusiji, Belorusiji i Moldaviji, preneo je Itar-Tass. Zaharčenko je izrazio nadu da će distribucija pomoći biti transparentna koliko god je to moguće, dodajući da je će je nadzirati i komisija DNR, u kojoj će, osim zvaničnika vlade te samoproklamovane republike, biti i poslanici novorosijskog parlamenta i predstavnici organizacija Narodni front Novorosije i Fondacija donbaske zajednice.

Vladimir Putin i Sauli Niniste, Foto AP, Foto Wikipedia
Vladimir Putin i Sauli Niniste, Foto AP, Foto Wikipedia

09.10 - Predsednici Rusije i Finske, Vladimir Putin i Sauli Niniste, razmotriće danas u Sočiju pitanje mirnog rešavanja situacije u Ukrajini. Niniste će u Rusiju doputovati na Putinov poziv. "Tokom razgovora šefovi država planiraju da razmotre i stanje i perspektive bilateralne saradnje Rusije i Finske", javlja Itar-Tass, a Rojters prenosi izveštaj finske Privredne komore da je skoro polovina finskih kompanija pogođena sankcijama koje su EU i Rusija uveli jedni drugima zbog ukrajinske krize. Dvojica predsednika razgovaraće i o međunarodnim pitanjima. "Među temama je pomaganje mirnog rešavanja oštre unutarpolitičke krize u Ukrajini i sprečavanje humanitarne katastrofe", naglašeno je iz Kremlja.

Gasovod ilustracija, Foto Reuters
Gasovod ilustracija, Foto Reuters

09.01 - Predsednici Rusije, Ukrajine i Evropske komisije postigli su danas dogovor da se održe razgovori o pitanjima snabdevanja gasom i trgovinskog sporazuma EU i Ukrajine, paralelno s naporima na stabilizaciji bezbednosne situacije u Ukrajini. EK je saopštila da su predsednik Komisije Žoze Manuel Baroso i ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru razmotrili načine za de-eskalaciju krize u Ukrajini, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters. "Dogovoreno je da se održe konsultacije između predsednika Rusije, Ukrajine i Evropske komisije o pitanjima vezanim sa sprovođenje Sporazuma (EU-Ukrajina) o pridruživanju kao i o snabdevanju gasom, paralelno sa naporima da se stabilizuje politička i bezbednosna situacija (u Ukrajini). Konkretni koraci povodom ovih razgovora biće dalje razmatrani kroz odgovarajuće diplomatske kanale", saopštila je EK.

Mari Harf, Foto Twitter
Mari Harf, Foto Twitter

08.51 - Američki Stejt department pozvao je danas Ukrajinu da pokaže uzdržanost i misli na civilne žrtve, pošto ukrajinska vojska napreduje u borbi protiv proruskih snaga na istoku zemlje. "Ukazali smo na značaj pokazivanja uzdržanosti kako bi se žrtve među civilnim stanovništvom svele na mimimum. Pozivamo Ukrajince da preduzmu sve mere kako bi se izbegao napad na lokalno stanovništvo, dok pokušavaju da oslobode grad od separatista", rekla je portparol Stejt departmenta Mari Harf novinarima. Harf je rekla da SAD veoma podržavaju Ukrajince i posebno zatražila od Kijeva da ne koristi oružje koje bi moglo da civile izloži većem riziku, prenela je agencija AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track