MASAKR: Ubijeno više od 80 jazida na severu Iraka
Foto: Reuters

Hoće da ih zatru

MASAKR: Ubijeno više od 80 jazida na severu Iraka

Planeta -
Pripadnici ekstremne grupe Islamska država držali su njihovo mesto pod opsadom nekoliko dana, a jazidima dali rok da se prebrate u islam

BAGDAD - Džihadisti u Iraku počinili su masakr nad jazidima u mestu Koho na severu zemlje, gde su ubili više od 80 ljudi, izjavio je visoki irački zvaničnik Hošjar Zebari.

"Naoružani ljudi su juče posle podne upali u Koho i napali stanovnike, od kojih su većina jazidi. Počinili su masakr nad njima", rekao je Zebari.

Zvaničnik stranke Patriotska unija Kurdistana Harim Kamal Aga rekao je da je ubijen 81 čovek, dodajući da su napadači žene odveli u pritvorne centre.

Poslanik iz redova jazida Mahma Kali rekao je da su pripadnici ekstremne grupe Islamska država držali mesto pod opsadom nekoliko dana, a jazidima dali rok da se prebrate u islam.Jazidi su pripadnici stare kurdske sekte i žive na severu Iraka i u Siriji. Njihovu religiju, koja ima elemente zoroastrizma, pripadnici Islamske države smatraju jeretičkom.Pored ekstremista, jazidima, koji su zarobljeni u sušnim planinama, prete glad i žeđ.

Prema podacima UN, od juna je zbog nasilja u Iraku raseljeno više od 500.000 ljudi, čime je ukupan broj raseljenih ove godine premašio milion ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja