(FOTO) NATO OBJAVIO SATELITSKE SNIMKE: Rusi sa teškim naoružanjem ušli u Ukrajinu!
Foto: NATO

Novi dokazi

(FOTO) NATO OBJAVIO SATELITSKE SNIMKE: Rusi sa teškim naoružanjem ušli u Ukrajinu!

Planeta -
Ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je da su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu i sazvao hitan sastanak ukrajinskog Saveta za bezbednost i odbranu
1 / 4 Foto: NATO

NATO je danas objavio nove satelitske snimke na kojima se, kako tvrdi, jasno vidi da su ruske trupe ušle u Ukrajinu.

"Već dve nedelje svedoci smo eskalacije mešanja Rusije u teritorijalni integritet Ukrajine. Ovi snimci dokazuju ono što smo zajedno sa našim saveznicima i trvdili. Ruske trupe naoružane sofisticiranim i teškim naoružanjem ušle su u Ukrajinu", rekli su zvaničnici Alijanse.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je da su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu i sazvao hitan sastanak ukrajinskog Saveta za bezbednost i odbranu, na kojem će se odlučiti o daljim koracima.

Takođe i gradonačelnik Novoazovska, grada na jugoistoku Ukrajine, saopštio je da su proruske snage uspele da uđu u grad posle trodnevnih sukoba i teškog granatiranja kojem je bio izložen.

U kratkoj telefonskoj izjavi za AP, gradonačelnik Novoazovska Oleg Sidorkin je potvrdio da su proruske snage ušle u grad, ali ne zna se još u kom broju.

Iz Bele kuće su potvrdili da iz Rusije u Ukrajinu ulaze kolone tenkova i oklopnih vozila. Američki ambasador u Kijevu navodi da je sasvim moguće da je započela najavljivana kontraofanziva, ali pod ruskim vođstvom.Kremlj je demantovao da su intervenisali u Ukrajini, a Amerikanci tvrde da imaju fotografije koje dokazuju pokret ruske vojske preko granice.

Podsetimo, NATO je i u aprilu ove godine objavio satelitske snimke koji prikazuju ruske tenkove i avione stacionirane na teritoriji 50 kilometara od ruske granice sa istočnom Ukrajinom. Fotografije je objavio NATO i vide se dve ruske vazduhoplovne baze.Komandant NATO u Evropi, general Filip Bridlav tada je izjavio da bi Alijansa, kao odgovor na rusku vojnu pretnju Ukrajini, mogla da razmesti svoje vojnike u zemljama članicama na istoku Evrope, koje se "osećaju ugroženo".Bridlav je agenciji Asošiejted pres rekao da ne bi isključio angažovanje nijedne zemlje, uključujući i SAD. Ministri inostranih poslova 28 zemalja članica NATO-a ovlastili su američkog vazduhoplovnog generala Bridlava da predloži mere koje bi zemljama Alijanse najbližim Rusiji, demonstrirale da uživaju podršku saveznika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track