SVE BLIŽE RUSIJI: Vojnici SAD na manevrima u Ukrajini
Foto: Rojters

brzi trozubac

SVE BLIŽE RUSIJI: Vojnici SAD na manevrima u Ukrajini

Planeta -
Pentagon je, takođe, objavio da je isporučio dodatnu neubojitu pomoć ukrajinskoj vojsci, uključujući šlemove, vreće za spavanje, jakne, radio aparate, pancire i komplete za prvu pomoć

VAŠINGTON/NJUPORT - Američki Pentagon danas je saopštio da će 200 vojnika SAD učestvovati na manevrima u zapadnoj Ukrajini koji će početi sledeće sedmice. Agencija AP podseća da će to biti prvi put da će američke kopnene trupe biti prisutne u Ukrajini, od izbijanja sukoba u toj zemlji.

U godišnjim vojnim vežbama pod nazivom "Brzi trozubac", učestvovaće vojnici iz 15 zemalja, a u manevrima neće biti korišćena prava municija. Portparol Pentagona pukovnik Stiv Voren rekao je da će to biti mirotvorni manevar, sa obukom, patroliranjem i borbom protiv improvizovanih eksplozivnih sredstava.

Pentagon je, takođe, objavio da je isporučio dodatnu neubojitu pomoć ukrajinskoj vojsci, uključujući šlemove, vreće za spavanje, jakne, radio aparate, pancire i komplete za prvu pomoć.

Nezavisno od toga, američki sekretar odbrane Čak Hejgel rekao je u Njuportu, gde sutra počinje dvodnevni samit NATO, da vojnu superiornost američke vojske ugrožavaju druge nacije, poput Kine i Rusije.

On je dodao da lideri odbrambene industrije moraju, da bi očuvali dominaciju Amerike, da budu inovativniji u razvoju i kupovini novih tehnologija.

Hejgel je naveo da nesofisticirane vojske i terorističke grupe pokušavaju da dođu do oružja za masovno uništenje, kao i da i Moskva i Peking modernizuju svoje vojske, što je sve izazov za snage SAD.

On je istakao da ukoliko SAD taj izazov ne shvate ozbiljno, američki vojnici mogli bi na bojnom polju da se suoče sa naprednijim oružjem i tehnologijama koje bi mogle da ugroze njihove živote.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track