Čaves upozorio protivnika na atentat
Foto: Kurir

Čaves upozorio protivnika na atentat

Planeta -
Imam informaciju da žele da napadnu Kaprilesa, i ponudili smo pomoć njegovom timu za bezbednost", rekao je predsednik Venecuele u telefonskoj izjavi za državnu televiziju

KARAKAS - Predsednik Venecuele Ugo Čavez izjavio je da su venecuelanske vlasti dobile informaciju da se na jedinstvenog kandidata opozicije i njegovog protivkandidata na izborima 7. oktobra Enrikea Kaprilesa priprema atentat.

"Imam informaciju da žele da napadnu Kaprilesa, i ponudili smo pomoć njegovom timu za bezbednost", rekao je Čaves u telefonskoj izjavi za državnu televiziju, preneo je Asošijeted pres.

"Informaciju smo primili sa svom odgovornošću, jer smo u obavezi da štitimo sve Venecuelance", rekao je Čaves, pri čemu se ne navode konkretni podaci o tome ko priprema napad na Kaprilesa, navode agencije.

"To nije vlada, nikako", rekao je venecuelanski predsednik, govoreći o tome ko bi mogao da stoji iza takvih planova, rekavši da vlasti veruju da su to "strane grupe ili sektori", prenela je državna radio stanica "YVKE Mundial".

Čaves je ovo rekao dve nedelje nakon pucnjave na jednom političkom događaju, kada se Kapriles sretao sa stanovnicima naselja u kom tradicionalno podržavaju Čavesa, kada je jedan Kaprilesov pristalica ranjen.

Posle pucnjave 4. marta, opozicioni kandidat na predsedničkim izborima je saopštio da uprkos tome ne planira da redukuje obilaske zemlje.

Opozicioni političari optužili su vladine pristalice za pucnjavu, a ministar pravde Tarek el-Ajsami je sa svoje strane otpužio je opoziciju da provocira nasilje i pravi "šou" od događaja s početka marta.

Nakon povratka sa Kube, gde je tokom tronedeljnog boravka treći put operisan za poslednjih osam meseci, agencije su izvestile da je Čaves, obraćajući se pristalicama sa balkona predsedničke palate opoziciju nazvao "buržoazijom", a za protivkandidata, 39-godišnjeg guvernera federalne države Miranda, nagovestio da je kandidat "Jenkija".

Za tu Čavesovu izjavu, Kapriles je na svom nalogu na društvenoj mreži "tviter" (Twitter) rekao da se "graniči sa neodgovornošću".

"Predsednik ne treba da nudi zaštitu jednom Venecuelancu (...) To treba da garantuje svim Venecuelancima, što je nešto sasvim drugo", napisao je opozicioni protivkandidat, prenosi AP.

Čaves je na vlasti od 1999. godine, a u oktobru će se boriti za još jedan šestogodišnji mandat.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, da su izbori bili održani početkom marta, Čaves bi osvojio 52 odsto, a Kapriles 34 odsto glasova birača, podsećaju agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track