DAN ŽALOSTI: U Zenici komemoracija i ispraćaj poginulih rudara
Foto: Tanjug

Tuga

DAN ŽALOSTI: U Zenici komemoracija i ispraćaj poginulih rudara

Planeta -
U prisustvu članova porodica i prijatelja, kao i nosilaca političkih funkcija na svim nivoima vlasti, komemoracija je održana za Hajrudina Bradarca, Mehemeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Fahira Halača i Fejzu Isakovića

ZENICA - U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici danas je održana komemoracija rudarima poginulim u nesreći u jami "Raspotočje" zeničkog Rudnika mrkog uglja, koju je nakon zemljotresa uzrokovao "gorski udar".

U prisustvu članova porodica i prijatelja, kao i nosilaca političkih funkcija na svim nivoima vlasti, komemoracija je održana za Hajrudina Bradarca, Mehemeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Fahira Halača i Fejzu Isakovića.

Direktor rudnika Esad Čivić izrazio je porodicama poginulih saučesće u ime svih rudara, poručivši da će rudarska solidarnost pokazati i u ovom slučaju svoje lice prema onima koji su ostali iza stradalih rudara.

Da njihove porodice neće biti zaboravljene obećali su i federalni premijer Nermin Nikšić i predsednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić

Ispraćaj poginulih rudara je na platoa Kamberovića Polja posle komemoracije, a rudari će potom biti sahranjeni u Vrseljima, Poratju, Ponirku i Prašnicama, prenose lokalni mediji.

Zbog teške rudarske nesreće u jami "Raspotočje" danas je u Federaciji BiH Dan žalosti. Federalna vlada je, takođe, odlučila da kao pomoć porodicama poginulih rudara iz tekuće rezerve vlade Federacije izdvoji 50.000 konvertibilnih maraka (oko 25.000 evra).

Posle "gorskog udara" u četvrtak u jami su ostala zarobljena 34 rudara. Dan kasnije su spasilačke ekipe uspele da spasu 29 rudara, dok su petorica poginula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track