ČERJOMIN: Cela nacija podržava Vladimira Putina
Foto: AP

Intervju

ČERJOMIN: Cela nacija podržava Vladimira Putina

Planeta -
Sankcije EU će doneti možda kratkoročne negativne efekte po rusku privredu, ali tu rupu brzo će popuniti Latinska Amerika, Azija i severna Afrika, kaže ruski funkcioner

BEČ - Stanovništvo Rusije ima poverenje u predsednika Vladimira Putina više nego ikad, uveren je Sergerj Čerjomin, član vlasti grada Moskve zadužen za međunarodne odnose i privrednu saradnju sa inostranstvom.

"Čitava nacija ga podržava. Sankcije EU će doneti možda kratkoročne negativne efekte po rusku privredu, ali već sada imamo aktivnosti sa svim drugim državama, koje žele da zamene dosadašnje evropske izvoznike. Tu rupu će brzo popuniti Latinska Amerika, Azija i severna Afrika", kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Čerjomin je kazao da najveći problem vidi za EU po evropske privredne odnose kada sankcije budu bile ukinute, da ponovo uspostavi odnose sa Rusijom. Evropske države bi zbog toga trebalo da slede nezavisan pristup i ne dozvole da im SAD diktiraju kako treba da izgledaju odnosi prema Rusiji, naglasio je on.

Čerjomin trenutno u Beču zamenjuje gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, koji je u poslednjem trenutku otkazao dolazak u austrijsku metropolu, u kojoj se održavaju "Dani Moskve".On je objasnio da Sobjanin nije otkazao, već samo odložio posetu, rekavši da nema nikakve političke pozadine iza te odluke.Dalje je ukazao da se u Moskvi uskoro održavaju lokalni izbori, zbog kojih gradonačelnik nije mogao da dođe u Beč, te je dogovoreno da do posete dođe iduće godine.

Gradonačelnik Moksve Sergej Sobjanin (na fotografiji s premijerom Rusije Dmintrijem Medvedevim) nije mogao da dođe zbog izborne kampanje, Foto Fonet/AP
Gradonačelnik Moksve Sergej Sobjanin (na fotografiji s premijerom Rusije Dmintrijem Medvedevim) nije mogao da dođe zbog izborne kampanje, Foto Fonet/AP

Čerjomin je istakao da Moskva trenutno ima veoma aktivne odnose sa svim većim evropskim gradovima, i da Prag, koji je nedavno prekinuo saradnju sa ruskim gradom, "igra sopstvenu igru", ali da to ne utiče na odnose sa drugim evropskim gradovima. On je naglasio da na lokalnu politiku ne utiče međunarodna politika i odluke poput sankcija.

"Svi nesporazumi na višem političkom nivou nemaju nikakvog uticaja", podvukao je Čerjomin.

Kada je reč o stanju u Ukrajini on je ocenio da zapadni mediji prikazuju iskrivljenu, jednostranu sliku dešavanja.

"Prava ljudi, koji žive u istočnoj Ukrajini, se u potpunosti ignorišu. Pravo da govore na ruskom, ili činjenica da ljudi moraju da brane svoje kuće i posede. Možete li zamisliti da, na primer Donja Austrija (pokrajina) bombarduje Beč zato što ne poštuje neke ideje i zakone", upitao je on.

Čerjomin je ocenio da je dvostruki moral na Zapadu veoma rasprostranjen, ali je izrazio uverenje da će pragmatizam morati biti osnova za odnos, a ne histerija, koja se sada širi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track