Šukalo: Šarencu milion, a novinarima ni minimalac

Šukalo: Šarencu milion, a novinarima ni minimalac

Planeta -
Dnevni list Fokus ne izlazi već nekoliko dan zbog velikih dugovanja štampariji, a i radnici nisu primili četiri plate

BANJALUKA - Dnevni list Fokus ne izlazi već nekoliko dan zbog velikih dugovanja štampariji, a i radnici nisu primili četiri plate, dok im doprinosi nisu uplaćeni dve i po godine.

Predstavnik radnika, fotoreporter Fokusa Milenko Šukalo kaže da je razgovor sa predstavnicima uprave uspeo samo da podeli redakciju, pa je deo radnika pristao da se vrati na posao.

Kako Slobodna Evropa navodi, Fokus je jedan od nekoliko režimu omiljenih medija koje je Vlada RS prethodnih godina pomagala. Tako je, prema izjavi Šukala, Fokus od 2009. godine do danas dobio milion i 200.000 maraka iz budžeta.

I pored toga nisu uspeli da isplate plate i doprinose radnicima, ali su zato organizovali izbor za naj menadžera 2011. godine.

Prilikom dodele nagrada pre nekoliko dana, vlasnik novina Zoran Šarenac rekao je da je Fokus, kao odgovoran medij, shvatio ulogu u kreiranju poslovnog ambijenta i u tom smislu dao podršku razvoju zdrave konkurentnosti, prenosi Slobodna Evropa.

Dugogodišnje finansiranje režimskih medija razlog je što je Centar za humanu politiku iz Doboja pravio tužilaštvu predsednika Vlade RS Aleksandra Džombića, ministra finansija Zorana Tegeltiju i ostale članove vlade.

Milionske isplate medijima imaju za cilj podmićivanje i kontrolu sredstava javnog informisanja - smatraju u Centru za humanu politiku, prenosi Slobodna Evropa.

"Sumnjamo da su kao organizovana grupa potrošili više miliona maraka za podmićivanje medija i time izvršili krivično delo iz Krivičnog zakona RS o sprečavanju slobode medija u RS", kaže direktor Momir Dejanović.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, entitetska vlada je u protekle tri godine donirala medijima 14,5 miliona KM. Najviše sredstava iz džepova poreskih obveznika mediji su dobili 2009. godine - sedam miliona maraka.

Na privatne medije Vlada RS je prošle i pretprošle godine potrošila još 7,5 miliona maraka budžetskog novca, a novinarima ni minimalac.

Milkica Milojević, predsednica Udruženja BH novinara, podseća i na nužnost sindikalnog organizovanja koje izostaje u velikom broju medija u Bosni i Hercegovini i zbog čega su prava zaposlenih dodatno ugrožena.

O pravima zaposlenih uprava dnevnog lista Fokus ovih dana nije se oglasila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track