Hrvat i Slovenka će upravljati EU
Foto: Rojters, Beta Ap

Predstavljeni novi kandidati za Evropsku komisiju

Hrvat i Slovenka će upravljati EU

Planeta -
Predsednik EK Žan-Klod Junker objavio sastav vlade Unije, a u njoj mesto našli i političari iz zemalja bivše Jugoslavije

BRISEL - Izabrani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker objavio je juče sastav nove komisije, odnosno vlade Evropske unije, koja bi trebalo da preuzme dužnost 1. decembra, a u njoj dva vodeća mesta zauzimaju Hrvat Neven Mimica i Slovenka Alenka Bratušek, inače bivša premijerka svoje zemlje.Nova evropska vlada drastično se razlikuje od stare, ne samo po sastavu već i po strukturi portfelja. Hrvatski poverenik Mimica biće zadužen za međunarodnu saradnju i razvoj, dok će Bratušekova biti na poziciji superpotpredsednika bez portfelja sa zadatkom da nadzire komesare čiji se mandati prepliću. Mediji ističu da bi njena pozicija ipak mogla da bude poništena ukoliko je parlament odbije kao kandidata. Jedan od razloga za to jeste snimak koji je nedavno postavljen na Jutjub, a na kojem ona peva italijansku partizansku himnu „Bandjera rosa“ i kliče komunizmu, što bi moglo da je košta desnih glasova.Zvanje potpredsednika ima i Federika Mogerini, novoizabrana šefica diplomatije EU, a direktorat za proširenje će se od sada zvati direktorat za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, a mandat je poveren Austrijancu Johanesu Hanu, dosadašnjem komesaru za institucionalna pitanja.

Pisao JunkeruJANŠA: BRATUŠEKOVA JE SVOM NARODU ZABILA NOŽ U LEĐABivši slovenski premijer Janez Janša uputio je predsedniku komisije Žan-Klodu Junkeru pismo nazvavši Alenku Bratušek najgorim predsednikom vlade koji je Slovenija imala do sada. On je pozvao Junkera da još jednom razmisli da li ona zaslužuje važno mesto u EU s obzirom na to da je sopstvenom narodu zabila nož u leđa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track