Najnovije vesti

ALARMANTNO: Ebola će istrebiti ceo narod Liberije

Liberijski ministar uputio dramatičan apel

ALARMANTNO: Ebola će istrebiti ceo narod Liberije

Planeta
Brauni Samukaj pred UN rekao da će smrtonosni virus koji je dosad ubio više od 1.000 ljudi uništiti stanovnike njegove zemlje

MONROVIJA - Liberijski ministar odbrane Brauni Samukaj rekao je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) da ebola predstavlja smrtonosnu pretnju njegovoj zemlji i da je na putu da uništi čitavu naciju ukoliko se nešto hitno ne preduzme.

Te dramatične prognoze usledile su nakon što je objavljeno da opasni virus mutira iz dana u dan i sve lakše se, poput šumskog požara, kako kaže Samukaj, širi sa zaraženih pacijenata.

Paralisana zemlja

- Liberija je suočena sa ozbiljnom pretnjom koja ugrožava njenu nacionalnu egzistenciju. Smrtonosni virus proždire sve na svom putu. Izazvao je prekid normalnog funkcionisanja naše države - upozorio je ministar i naglasio da su dosadašnje akcije međunarodne zajednice da se pomogne njegovom narodu bile beznačajne.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prenela je da je Liberija najteže ebolom pogođena afrička zemlja i da se očekuje da će se narednih nedelja opasnim virusom zaraziti još hiljade ljudi. Dosad je u toj siromašnoj državi već preminulo više od 1.000 osoba, a ukupno je u četiri zemlje u Zapadnoj Africi od februara preminulo 2.296. Specijalni izaslanik UN za Liberiju Karin Landgren rekla je da je najmanje 160 liberijskih lekara i medicinskih radnika obolelo od ebole dok su pokušavali da pomognu zaraženim pacijentima, a da je polovina njih dosad preminula.

Nemilosrdno širenje

- Širenje infekcije je nemilosrdno. Broj prijavljenih slučajeva inficiranih i umrlih pacijenata potcenjuje stvarnu opasnost koju ova zaraza predstavlja. Brzina gubitka života, epidemija koja utiče na socijalno, političko i bezbednosno stanje u Liberiji vuče tu zemlju u potpunu propast. Ona se suočava s najvećom i najsmrtonosnijom pretnjom još od kraja rata - istakla je Landgrenova podsetivši na sukob koji je u Liberiji trajao između 1989. i 2000, kad je život izgubilo oko 250.000 ljudi.

Predsednica Liberije Elen Džonson Serlif rekla je da očekuje da će se kriza povezana s ebolom narednih nedelja još pogoršati jer se zdravstveni radnici protiv nje bore neodgovarajućom opremom, izostankom potpore iz inostranstva i prestrašenom populacijom.

Testovi dokazali
ITALIJANKA IPAK IMA MALARIJU

Testovi su pokazali da žena iz centralnog dela italijanske regije Marke nije obolela od ebole. Pokazalo se da je zaražena malarijom.

 

Smrt u mukama

- širenje zaraze počelo je u Gvineji, a ubrzo se ebola proširila na Liberiju, Sijera Leone, Nigeriju i Senegal
- ebola je prvi put otkrivena 1976. u afričkoj državi Kongu
- ona je hemoragijska groznica koja se telom širi telesnim tečnostima poput krvi, znoja ili sadržaja povraćanja
- prvi simptomi podsećaju na znake gripa ili prehlade
- javlja se u tri faze, pri čemu, ukoliko dođe do druge, u 99 odsto slučajeva izaziva smrt
- faza pred smrt izaziva jezive simptome poput unutrašnjeg i spoljašnjeg krvarenja, tako da pacijenti umiru u stravičnim mukama

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...