NEKA ČEKAJU SANKCIJE: EU odložila dluku o uvođenju novog embarga protiv Rusije
Foto: Reuters

Raskol u Briselu

NEKA ČEKAJU SANKCIJE: EU odložila dluku o uvođenju novog embarga protiv Rusije

Planeta -
Nemačka je tražila sprovođenje novih sankcija, ali nekoliko drugih članica EU smatra da ta odluka treba da bude odložena jer se primirje u Ukrajini za sada poštuje

BRISEL/BERLIN - Predstavnici Evropske unije nisu uspeli da se dogovore kada da sprovedu nove ekonomske sancije protiv Rusije, koju optužuju da vojno učestvuje u građanskom ratu u Ukrajini, zbog čega će se ponovo sastati u četvrtak, kažu evropske diplomate.

Nemačka je tražila sprovođenje novih sankcija, ali nekoliko drugih članica EU smatra da ta odluka treba da bude odložena jer se primirje u Ukrajini za sada poštuje, navodi isti izvor i dodaje da će ambasadori 28 članica EU nastaviti razgovor o restriktivnim merama kako bi dodatno procenili situaciju na terenu.

"Neke zemlje zatražile su još vremena. Po ovom pitanju, jedinstvo je apsolutno ključna i strateška stvar", rekla je novinarima u Briselu šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, ne navodeći koje su to zemlje.

Diplomate kažu da su države koje imaju bliske veze s Rusijom, kao što su Italija, Austrija i Finska, suzdržane kad je reč o sprovođenju novih sankcija Moskvi Najmanje četiri članice bile za odlaganje sprovođenja sankcija do sledeće sedmice, saznaje Itar-Tass od diplomatskog izvora u EU. Taj izvor rekao je i da situacija u Ukrajini pokazuje da većina snaga uključenih u sukob poštuje primirje, kao i da su tenzije prvi put od izbijanja konflikta značajno smanjene. Predstavnici ove četiri zemlje smatraju da bi nove sankcije protiv Rusije poslale loš signal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track