SPAS ZA PLANETU: Ozonski omotač se oporavlja!
Foto: Nasa, Reuters

Izveštaj UN

SPAS ZA PLANETU: Ozonski omotač se oporavlja!

Planeta -
Zbog oporavka omotača oko planete, biće dva miliona slučaja raka kože manje po godini, sve do 2030. ocenjuje Ekološki program UN-a (UNEP)

NJUJORK - Ujedinjene nacije su saopštile da Ozonski omotač pokazuje prve znakove oporavka nakon nekoliko decenija trošenja! Najnoviji izveštaj UN objavljen je u sredu, preneo je Rojters. Stručnjaci smatraju da je oporavak načinjen zahvaljujući globalnoj akciji Protokol iz Montreala, potpisan 1987. godine. Tada je zabranjena upotreba hemikalija koje štete ozonskom omotaču.Zbog oporavka omotača oko planete, biće dva miliona slučaja raka kože manje po godini, sve do 2030. ocenjuje Ekološki program UN-a (UNEP). Ozon ima ulogu da nas štiti od Sunčevih zraka, koji mogu da izazovu rak.

U izveštaju se takođe navodi da je rupa u sloju iznad Antarktika prestala da raste, iako se povećavala svake godine! Procenjuje da da će tek za 10 godina rupa početi da se smanjuje.- Najnoviji izveštaj treba da nas dodatno podstakne da se na istom nivou hitnosti i jedinstva pozabavimo još većim izazovom - klimatskim promenama. Smanjenje ozonske rupe je veliki uspeh - rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Mišel Žaro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track