Ubica iz Tuluza bio hapšen u Izraelu

Ubica iz Tuluza bio hapšen u Izraelu

Planeta -
Policija ga privela 2010. u Jerusalimu pošto je imao nož
TEL AVIV - Francuskog državljanina arapskog porekla Muhameda Meraha, osumnjičenog za ubistvo tri francuska vojnika i četvoro Jevreja u Francuskoj, uhapsila je izraelska policija u Jerusalimu 2010. godine, nakon što mu je pronašla nož, saopštio je načelnik francuske obaveštajne agencije DCRI.
Bernar Skvarcini rekao je francuskom Mondu da je Meraha, koji je u ponedeljak ubio četvoro ljudi ispred jevrejske škole u Tuluzu, držala policija u pritvoru u Jerusalimu tokom posete Izraelu, ali je ubrzo pušten, prenose izraelski mediji.
Skvarcini je potvrdio da je Merah bio u još nekoliko bliskoistočnih zemalja tokom te posete, uključujući Tursku, Siriju, Liban, Jordan i Avganistan.
Šef obaveštajaca je rekao da ga je agencija pratila i ispitivala da vidi da li je sumnjiv, ali je utvrdila da se nije bavio nikakvom ideološkom i verskom aktivnošću.
Skvarcini je odgovarao na optužbe za propuste obaveštajnih službi u vezi sa slučejem Merah.
Kada su ga pitali za izjavu francuskog ministra unutrašnjih poslova Kloda Gueana o mogućim propustima, Skvaricini je odgovorio da su reči ministra pogrešno interpretirane.
"Ljudi, uključujući i decu, umrli su na okrutan način i neminovno se pitamo da li smo mogli uraditi nešto drugačije? Da li smo propustili nešto? Da li smo bili dovoljno brzi?, kazao je Skvarcini.
U četvrtak je Mond objavio da Merah nije bio član neke poznate islamističke terorističe organizacije, ali je prošao kroz proces radikalizacije.
On je bio na listi terorista američkih vlasti, ali se ne zna od kada.
U četvrtak je malo poznata ekstremistička grupa preuzela odgovornost za smrtonosne napade u Francuskoj, poručivši da je to odgovor na "zločine Izraela" nad Palestincima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track