Za sirotinju silikoni džabe

To je prava država

Za sirotinju silikoni džabe

Planeta -
Siromašni građani Brazila na plastične operacije idu besplatno, zahvate izvode vrhunski stručnjaci o trošku socijalnog osiguranja

RIO DE ŽANEIRO - Hleba, igara i silikona!

Brazil - koji je po broju plastičnih operacija druga zemlja u svetu, odmah iza SAD - besplatno, o trošku socijalnog osiguranja, siromašnima nudi estetske hirurške zahvate. Plastične operacije u toj zemlji su postale deo svakodnevne nege i za bogataše i za pripadnike srednje klase, ali sada većina najboljih klinika za plastičnu hirurgiju nudi svoje usluge i siromašnima, uz velike popuste ili potpuno besplatno.
Interesovanje je ogromno, liste čekanja su duge, tako da do željene operacije obično protekne nekoliko godina, ali pacijenti su ipak prezadovoljni.
Od 1997. do sada besplatno je operisano više od 14.000 osoba, a poznati estetski hirurg Nelson Rosas kaže:
- Šta je za nas da ispeglamo boru ili nekoliko njih? Ništa. Ali, peglajući bore, mi činimo nešto mnogo važnije. Podižemo samopouzdanje i poboljšavamo duševno stanje neke osobe. Po učinku se može uporediti sa psihoterapijom.
Pored toga, u Brazilu, zemlji plaža i karnevala, vlada kult negovanog tela, a lepota se smatra prirodnim ljudskim pravom, koje ne bi smelo da bude uskraćeno ni onima s plitkim džepom.
Najveći zastupnik tog uverenja je svetski priznati plastični hirurg Ivo Pitangaj (85), koga nazivaju i „filozofom plastične hirurgije“, a čiji pacijenti su bile slavne ličnosti kao što su Za Za Gabor, Fransoa Miteran i Brižit Bardo.
Iako je prebogat, Pitangaj je oduvek imao razumevanja za siromašne, tako da je bio prvi koji je na svojoj klinici otvorio i odeljenje na kojem se usluge povoljno, ili potpuno besplatno, nude i onima koji nisu imućni. Za njegovim primerom povele su se i gotovo sve druge klinike u zemlji, kako privatne tako i državne, pa sada na svojim sajtovima imaju i ovakvu ponudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track