(FOTO) HRVATSKA POD VODOM: Vanredno stanje, evakuacija i sirene u Karlovcima!
Foto: Tanjug

Grad brani 2.000 ljudi

(FOTO) HRVATSKA POD VODOM: Vanredno stanje, evakuacija i sirene u Karlovcima!

Planeta -
Tiha uzbuna traje još od šest časova za Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, kao i uz više mesta u Pokupskoj dolini. Evakuaciji se deo stanovništva protivi, a bilo bi dobro da se svi disciplinuju, jer bolje da i preteramo u oprezu, nego da neko strada, navodi gradonačelnik Damir Jelić

ZAGREB - U Karlovcu je jutros sirenama oglašena opšta opasnost zbog nadolazećeg vodenog talasa Koranom, pa se evakuiše stanovništvo iz više karlovačkih naselja uz reku. Vodeni talas očekuje se oko podneva, a od noćas je na snazi vanredno stanje odbrane od poplava.

Poplavljeni su nebranjeni delovi grada.Izgradnju nasipa u drugim, branjenim delovima grada pomaže i vojska.

"Tiha uzbuna traje još od šest časova za Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, kao i uz više mesta u Pokupskoj dolini. Evakuaciji se deo stanovništva protivi, a bilo bi dobro da se svi disciplinuju, jer bolje da i preteramo u oprezu, nego da neko strada", rekao je jutros gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

U protekla 24 časa u Karlovcu je palo 62 litra kiše po kvadratnom metru. Hrvatska radio-televizija navodi da je vodostaj Korane u 10 časova bio 797 centimetara, uliva se u Kupu koja ima 805 centimetara, i neće moći da prihvati dodatne vode bez plavljenja.

Vanredne mere odbrane od poplava proglašene su i za područje Hrvatske Kostajnice. Vodostaj je u porastu i na području Siska.

Hrvatski autoklub javio je da je zbog poplava u Sloveniji zatvoren granični prelaz Macelj, pa se vozila koja idu u smeru Slovenije s autoputa Zagreb-Macelj na čvoru Krapina preusmeravaju prema graničnom prelazu Lupinjak. Kiša stvara probleme širom zemlje, a proteklih dana najviše problema bilo je u Dalmaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track