Pelemiš: Srebrenicu osvojila samo 64 vojnika VRS

Pelemiš: Srebrenicu osvojila samo 64 vojnika VRS

Planeta -
Naser Orić sa svojim jedinicama već ranije napustio ovaj grad, tvrdi komandant 10. diverzantskog odreda Milorad Pelemiš
BANJALUKA - Srebrenicu su u julu 1995. godine osvojila samo 64 pripadnika Vojske Republike Srpske.
Ovo za emisiju „Nekad bilo“ ekskluzivno tvrdi komandant 10. diverzantskog odreda Milorad Pelemiš, koji kaže da je Naser Orić sa svojim jedinicama već ranije napustio ovaj grad.
To bi, kaže, Pelemiš, trebalo da ispitaju nadležni u Sarajevu. Zašto je Naser Orić sa svojim vojnicima 26. juna 1995. godine napustio zaštićenu zonu Srebrenice i napao linije naše vojske, te stigao sve do Crne Rijeke, gde je bio Glavni štab VRS?
Za Pelemiša odgovor je jasan – cilj je bio provokacija naše vojske, koja je morala da odgovori. U tom odgovoru, VRS je ušla u Srebrenicu, koja je bila prazna, prenosi RTRS.
Pelemiš se osvrnuo i na svedočenja nekadašnjeg pripadnika 10. diverzantskog odreda Dražena Erdemovića, koji je tvrdio da su on i još nekoliko pripadnika odreda streljali 1.200 muslimana iz ovog grada, tvrdeći da je Erdemović izjavio ovo pod pritiskom i da je njegova prva izjava bila da je ubijeno 200 ljudi.
Deseti odred je za samo godinu dana izveo 18 najsloženijih operacija duboko u neprijateljskoj teritoriji, i to bez gubitaka, kaže Pelemiš, koji otkriva i sve o načinu formiranja, te lancu komandovanja u ovoj jedinici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track