SVETSKA BANKA: 105 miliona dolara za borbu protiv ebole
Foto: Rojters

Suzbijanje smrtonosnog virusa

SVETSKA BANKA: 105 miliona dolara za borbu protiv ebole

Planeta -
Svet treba da učini mnogo, mnogo više kako bi odgovorio na krizu zbog virusa ebole u te tri zemlje, navedeno je u saopštenju predsednika Svetske banke Džim Jong Kima

VAŠINGTON - Svetska banka odobrila je danas 105 miliona dolara za borbu protiv epidemije smrtonosnog virusa ebole koja hara zapadnom Afrikom. Ta sredstva su deo pomoći od 200 miliona dolara, koliko je Svetska banka početkom avgusta obećala da će odobriti Liberiji, Sijera leoneu i Gvineji za suzbijanje virusa koji je odneo više od 2.400 zivota u tom regionu.

"Svet treba da učini mnogo, mnogo više kako bi odgovorio na krizu zbog virusa ebole u te tri zemlje", navedeno je u saopštenju predsednika Svetske banke Džim Jong Kima.Ova bespovratna sredstva će "imati neposredni, pozitivni uticaj njihove zajedničke kampanje tih zemalja na suzbijanju ebole", naveo je Kim imajući u vidu zemlje primaoce pomoći, preneo je AFP.

Liberija, zemlja sa najvećim brojem zaraženih ebolom, dobiće 52 miliona, Sijera Leone 28 miliona a Gvineja 25 miliona. Svetska banka je saopštila da je cilj izdvojenih sredstava da se pomogne ljudima da se uhvate u koštac sa ekonomskim uticajem krize, da ojačaju javne sisteme zdravstvene zaštite koji bi štitili od budućih izbijanja bolesti.

Izdvojena sredstva će takođe omogućiti vladama tih zemalja da obezbede hranu i vodu za oblasti u karantinu i najgore pogođene i za dovođenje zdravstvenih radnika, dodaje se u saopštenju.

Ova vest stiže u trenutku kada su UN upozorile da je potrebno skoro milijardu dolara za borbu protiv virusa ebole, upozorivši da bi do kraja godine čak 20.000 ljudi moglo da bude njime inficirano.Američka vlada planira da poveća svoju pomoć zapadnoafričkim zemljama koje se bore sa epidemijom ebole tako što će poslati 3.000 pripadnika vojske u pogođene regione koji bi pružili medicinsku i logističku podršku lokalnom zdravstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track