ISTORIJSKI DAN: Po ulicama Škotske se slavilo od jutra
Foto: Rojters

Odluka o sudbini Britanije drma svet

ISTORIJSKI DAN: Po ulicama Škotske se slavilo od jutra

Planeta -
Škoti, ali i turisti u dobrom raspoloženju juče preplavili Edinburg iako još nisu znali rezultat prvog referenduma o nezavisnosti u okviru EU

EDINBURG - Istorijsko glasanje na referendumu kojim se građani Škotske odlučuju za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva ili ostanak u njegovom sastavu juče je od ranog jutra ispunilo ulice, ali i pabove glavnog škotskog grada Edinburga.Na njima je stotine Škota slavilo i pevalo tradicionalne pesme, noseći zastave svoje zemlje, iako su biračka mesta bila otvorena do kasno u noć, odnosno do 10 sati uveče, pa niko nije mogao ni da pretpostavi kakvi će biti rezultati prvog referenduma tog tipa koji se održava u jednoj od vodećih članica Evropske unije. Upravo iz tog razloga brojni analitičari ocenili su da će jučerašnji dan biti upisan kao jedan od najznačajnijih u istoriji, ali istovremeno i upozorili na brojna pitanja koja se njime mogu otvoriti.Dok je juče 4,3 miliona Škota glasalo za ili protiv otcepljenja, hiljade turista kupovalo je viski i škotsku kariranu tkaninu u senci Edinburškog zamka.- Ovo je neverovatno - sve je krcato, sve prosto vrvi. Nikada nisam doživeo tako nešto - rekao je Endru Berns, predsednik gradskog veća Edinburga.Izlaznost na biralištima širom zemlje bila je prilično velika, a prema analizama brojnih medija, čak veća nego na bilo kojim dosadašnjim izborima. Na nekim biračkim mestima čak su se formirali ogromni redovi pred otvaranje juče u sedam sati ujutru, ali i tokom kasnog prepodneva, kad je uglavnom mlađa populacija odlučila da svoj glas da za jednu od opcija. Najveća gužva stvorila se na mestima gde su svoj glas dali prvi ministar Škotske i žestoki zagovornik nezavisnosti Aleks Samond, kao i njegov suparnik Alister Darling. Veruje se da će tesnu borbu odlučiti stotine hiljada ljudi koji se nakon višemesečne debate nisu izjašnjavali kad je reč o nezavisnosti.

ZANIMLJIVOSTIViski u opasnostiNezavisnost Škotske negativno bi mogla da se odrazi na škotski sektor proizvodnje viskija, jer će to čuveno piće teže pristupati međunarodnim tržištima, naročito u EU.Glasaju iz strahaPoslednje ankete pokazale su da većina Škota koji se izjašnjavaju za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu tako glasa iz straha od promene, a ne zbog mišljenja da im je bolje u Uniji.Muškarci hoće nezavisnostPrema istraživanju javnog mnjenja, čak 53 odsto muškaraca želi nezavisnost Škotske od Britanije, dok je potpuno suprotno kad su u pitanju žene. Većina njih je za Uniju.Pobednik Mel GibsonProdaja kultnog filma „Hrabro srce“ s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, koji se bavi pitanjem nezavisnosti Škotske, skočila je na rekordni nivo još od 1995, kad je bila njegova premijera.

Teniser iznenada promenio stav PRETE MARIJU JER JE PODRŽAO NEZAVISNOSTPoznati teniser škotskog porekla Endi Mari (27) iznenadio je svet kad je juče odlučio da promeni neutralni stav u vezi s otcepljenjem Škotske i podrži nezavisnost te zemlje od Ujedinjenog Kraljevstva, što je odmah izazvalo salvu kritika, pa i pretnji na njegov račun. - Danas je veliki dan za Škotsku! Negativnost kampanje protiv nezavisnosti uticala je na moj stav o tome. Jedva čekam rezultate. Hajde da to uradimo! - napisao je na Tviteru Mari.Jedan tviteraš na to je odgovorio: „Voleo bih da su te ubili u Danblejnu“, govoreći o napadu na školu koju je pohađao Mari, a koji se dogodio 1996, kada je jedan muškarac vatrenim oružjem usmrtio 17 dece i nastavnika u toj obrazovnoj ustanovi.

REČ NARODA /Šta Beograđani misle o potencijalnom cepanju Ujedinjenog Kraljevstva/Sofija Berić penzioner (54)Za otcepljenje sam. Škotska bi trebalo da se distancira od pogrešne britanske politike i okrene svojoj tradiciji.Zoran Marković pravnik (44)Trebalo bi da nastave svojim putem, biće im mnogo bolje.Aleksandar Dedić pravnik (41)Jesam za otcepljenje, ali mislim da toga neće biti jer velike sile neće dozvoliti. Škotska nikada nije imala snage da se izbori.Biljana Pantić farmaceut u penziji (65)Kraljica Elizabeta je najmoćnija na Ostrvu i neće dozvoliti da Škoti odu. Ako bi se poštovala volja naroda, sigurno bi se odvojili.Sena Žaćimović novinar saradnik (46)Mislim da bi trebalo da ostanu u sklopu Velike Britanije jer su tako mnogo moćniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track