(VIDEO) ROHANI: Iran je ključna zemlja za stabilnost regiona po kom divljaju teroristi
Foto: Fonet/AP

Odbrana od ISIL

(VIDEO) ROHANI: Iran je ključna zemlja za stabilnost regiona po kom divljaju teroristi

Planeta -
Narodi regiona se brane i to će i nastaviti, a vlada i oružane snage Islamske Republike Iran pomoći će im u tome, kaže predsednik Irana

TEHERAN - Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je danas, pred odlazak u Njujork na sastanak Generalne skupštine UN, da je njegova zemlja ključna po stabilnost regiona koji je potpao pod udar terorista.

"Narodi regiona se brane od terorista i to će i nastaviti", rekao je Rohani u govoru povodom godišnjice početka iransko-iračkog rata (1980-1988).

"Vlada i oružane snage Islamske Republike Iran će im pomoći u svakom pogledu", obećao je on, a preneo AFP.

"Iran je ključni faktor za stabilnost osetljivog regiona Bliskog istoka... u kojem danas dominiraju neredi, bezbednosni problemi, masakri, strah", rekao je Rohani.

http://www.youtube.com/watch?v=QataBlIW6-c

Za vreme današnje parade kojom je obeležena godišnjica rata s Irakom, iranske oružane snage su, napominje francuska agencija, pokazale rakete za koje Teheran tvrdi da mogu da dobace do Izraela, s kojim je Iran u neprijateljskim odnosima.

Rohanijevi komentari došli su pošto je američki državni sekretar Džon Keri rekao u petak da i Iran ima ulogu u borbi protiv džihadista ISIl, koji su zauzeli velike delove Iraka i Sirije. Kao i Vašington, navodi AFP, Teheran podžava i iračku vladu i kurdske snage koje se bore protiv ISISI. Međutim, za razliku od Vašingtona, Teheran snažno podržava sirijsku vladu ne samo protiv ISIS već i protiv drugih pobunjeničkih grupa od kojih neke pomaže režim SAD. Teheran sve te sirijske pobunjeničke grupe smatra terorističkim.

Rohani će se u četvrtak obratiti Generalnoj skupštini UN.

Iran je, inače, odbacio američki predlog za saradnju u borbi protiv džihadista ISIL, kako je to izjavio nedavno vrhovni verski vođa, ajatolah Ali Hamenei.

Ali Hamenei: Nećemo u koaliciju sa SAD, Foto AP
Ali Hamenei: Nećemo u koaliciju sa SAD, Foto AP

"Od samog početka SAD su nas preko svog ambasadora u Iraku pitale da li možemo da sarađujemo u borbi protiv Islamske države", naveo je Hamenei u saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

"Rekao sam 'ne' zato što su oni isprljali ruke", naveo je on i dodao da je američki državni sekretar Džon Keri "lično pitao (iranskog kolegu) MohamEda Džavada Zarifa, koji je odbio taj zahtev". Hamenei je takođe optužio Vašington da traži "izgovor da u Iraku i Siriji uradi ono što već radi u Pakistanu - bombarduje gde god stigne i to bez ovlašćenja", naveo je AFP.

Vašington je ranije zatražio pomoć svih regionalnih država u borbi protiv džihadista u Iraku, ali je prošle nedelje Keri odbacio mogućnost saradnje sa Teheranom zbog njegovog angažovanja u Siriji, tako da ni iranska ni sirijska vlada nisu pozvane u Pariz na nedavnu međunarodnu konferenciju posvećenu strategiji borbe protiv Islamske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track