PRED 800 OTKAZA: Radnici rafinerije u Sisku pošli u Zagreb ljuti zbog zatvaranja tog pogona
Foto: Printscreen Yt

Stižu autobusi s radnicima

PRED 800 OTKAZA: Radnici rafinerije u Sisku pošli u Zagreb ljuti zbog zatvaranja tog pogona

Planeta -
Predsednik zemlje Ivo Josipović protiv zatvaranja, ali Vlada zemlje kaže da ne može da utiče na to da mađarski MOL, većinski vlasnik u Ini, promeni odluku o zatvaranju rafinerije u Sisku

SISAK - Oko 200 radnika Rafinerije nafte Sisak krenulo je jutros s četiri autobusa u Zagreb kako bi ispred upravne zgrade Ine, gde će se održati sednica Uprave, izrazili svoje nezadovoljstvo najavom gašenja sisačke rafinerije.

Radnici su se organizovali preko društvenih mreža, ističući da suodlučni da iskoriste sva raspoloživa zakonska sredstva u borbi za opstanak rafinerije i 800 radnih mesta.

"U nameri da se borimo za opstanak rafinerije ostvarili smo jedinstvo sva četiri sindikata, koliko ih deluje u rafineriji. Upravo dogovaramo i aktiviranje Štaba za odbranu Rafinerije. Ne smemo dozvoliti da se rafinerija ugasi, a verujem da ćemo pritom imati i podršku Vlade", rekao je Željko Jurašinović, glavni poverenik EKN, najbrojnijeg sindikata u sisačkoj rafineriji .Naglasio je da će svi dalji koraci sindikata i radnika zavisiti od današnje odluke Inine Uprave o sudbini rafinerije.

Rafinerija nafte Sisak, Foto Printscreen yt
Rafinerija nafte Sisak, Foto Printscreen yt

Uprava Ine danas će održati sednicu, na kojoj se očekuje rasprava io Ininom rafinerijskom poslovanju, a u javnosti se nagađa da bi moglabiti donesena odluka o gašenju prerade u Rafineriji nafte Sisak. Prostori rafinerije, prema najavama, mogli bi biti prenamenjeni u logistički centar, uz pokretanje neke druge proizvodnje.

Ina bi preradu nastavila u riječkoj rafineriji, koja bi krenula u drugu fazu modernizacije, uz ulaganja od 400 miliona dolara. Ta je opcija, po pisanju medija, ocenjena kao najrealnija varijanta restrukturiranja Ininog rafinerijskog poslovanja.

Iz Ine je stigao zvanični stav da kompanija sprovodi stratešku analizupostojeće situacije na rafinerijskom tržištu i analizu svog rafinerijskog sistema, da su sve mogućnosti vezane za potencijalne promene u rafinerijskom poslovanju otvorene.

Ivo Josipović je protiv gašenja rafinerije, Foto Reuters
Ivo Josipović je protiv gašenja rafinerije, Foto Reuters

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović usprotivio se mogućoj odluci Uprave Ine da zatvori rafineriju u Sisku i pozvao vladu da kroz razgovore s partnerima ne dopusti nijedan "ishitren korak". Ministar privrede Ivan Vrdoljak najavio je da će Vlada učiniti sve da sisaška rafinerija opstane. Ali, iz Vlade su poručili i da je u slučaju sisačke rafinerije Vlada preglasana i ne može uticati na eventualnu odluku mađarskog MOL,većinskog vlasnika u Ini, o gašenju rafinerije, prenela je agencija Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track