Erdogan apelovao da svet podrži sirijske pobunjenike

Erdogan apelovao da svet podrži sirijske pobunjenike

Planeta -
Ako Savet bezbednosti UN neće da preuzme odgovornost, onda međunarodna zajednica nema drugog izbora osim da prihvati pravo Sirijaca na samoodbranu", poručio je Erdogan
ISTANBUL - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži pravo Sirijaca na samoodbranu pošto UN nisu uspele da zaustave krvavi obračun sirijskog režima s demonstrantima koji više od godinu dana protestuju protiv predsednika Bašara al-Asada.
"Ako Savet bezbednosti UN neće da preuzme odgovornost, onda međunarodna zajednica nema drugog izbora osim da prihvati pravo Sirijaca na samoodbranu", poručio je Erdogan na otvaranju konferencije "Prijatelji Sirije" u Istanbulu.
On je kazao da međunarodna zajednica ima moralnu obavezu da reaguje i pruži sirijskoj opoziciji svu potrebnu pomoć, dodajući da će odgovorni za pokolj u Siriji pre ili kasnije biti kažnjeni.
Turski premijer je istakao da je cilj konferencije zemalja prijatelja Sirije da pokaže da "heroji koji se u Siriji bore za slobodu nisu sami", prenela je ANSA.
Drugoj konferenciji "Prijatelji Sirije" prisustvuje više od 80 predstavnika koji će razgovarati o načinima da se Asadova vlada privoli da sprovede plan zajedničkog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju Kofija Anana.

Erdogan je izrazio nadu da će Ananov plan dati rezultate, ali je dodao da je veoma moguće da će sirijska vlada, koja je dala obećanja i Turskoj i međunarodnoj zajednici da she sprovesti plan, iskoristiti Ananovu incijativu za kupovinu vremena.

Ananovim planom je predviđeno obustavljanje nasilja, svakodnevni dvosatni humanitarni prekid vatre i omogućavanje pristupa humanitarne pomoći svim delovima Sirije koji su ugroženi zbog sukoba, kao i sveobuhvatni politički proces koji će predvoditi Sirija, pravo na demonstriranje i oslobađanje uhapšenih aktivista.

Arapska liga pozvala je učesnike konferencije da izvrse pritisak na UN da preduzmu obavezujuće mere kako bi jednogodišnje krvoproliće u Siriji bilo okončano.

"Učesnici moraju zajednički pozvati SB UN da donese obavezujuću odluku kako bi nasilje u Siriji bilo zaustavljeno", rekao je predsednik Arapske lige Nabil al-Arabi.
Predsednik Sirijskog nacionalnog saveta Burhan Galion rekao je da je neophodno uvesti bezbednosne koridore i ojačati vojsku koja će braniti sirijske građane.

On je od međunarodne zajednice zatražio pomoć i isključio mogućnost političkog pomirenja sa režimom koji "samo pokušava da kupi vreme".

Anan ne prisustvuje konferenciji, kao ni dva glavna preostala saveznika Damaska - Rusija i Kina, navodi AFP.
Turska, koja je domaćin konferencije, prihvatila je više od 18.000 sirijskih izbeglica i prekinula bivši savez sa Sirijom, a Asada je pozvala da podnese ostavku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track