Srušio se avion u Sibiru
Foto: REUTERS

Rusija

Srušio se avion u Sibiru

Planeta -
Pronađena su tela 32 poginulih, a 12 ih je preživelo nesreću
1 / 3 Foto: REUTERS

MOSKVA - U avionskoj nesreći poginulo je 32, a 12 je preživelo kada se u Sibiru rano jutros srušio mali putnički avion sa 43 putnika i članova posade, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Dvomotorni ATR-72 francusko-britanske proizvodnje, koji pripada kompaniji "UTair", leteo je iz regionalnog centra Tjumen u Sibiru za naftaški grad Surgut, prevozeći 39 putnika i četiri člana posade. Avion je, međutim, pao 45 kilometara posle poletanja, a još se ne zna zašto.

Kako je rečeno u ministarstvu za vanredne situacije, pronađena su tela 29 poginulih, a 14 povređenih je sa lica mesta evakuisano helikopterom.

Prethodno je agencija RIA Novosti izvestila da je 17 ljudi preživelo udes. ATR-72 može da preveze do 74 putnika.

Pilot aviona ATR -72 koji se jutros srušio na letu za Surgut ubrzo posle poletanja sa aerodroma u Tjumenu, pokušao je da izvede prinudno sletanje, saopštila je aviokompanija Juter, potvrđujući da se u avionu nalazilo 43 putnika i članova posade, od kojih je 12 preživelo udes.

U saopštenju aviokompanije navedeno je da se avion srušio kilometar i po daleko od aerodroma, a predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin rekao je da je zasad isključena mogućnost da su vremenski uslovi uticali na pad letelice. Prema rečima Markina, istraga je pokretunta u dva glavna pravca, pokušavajući da otkrije da li je pad uzrokovan tehničkom neispravnošću aviona, ili greškom posade, preneli su ruski mediji.

Vlasti su javile da je otvorena vanredna "vruća" telefonska linija za psihološku pomoć rodbini žrtava aviokatastrofe, a otvoren je i krizni štab za saniranje posledica nesreće u kojem je angažovano 232 ljudi.

Prethodna veća avionska nesreća u Rusiji dogodila se 7. septembra u Jaroslavu kada se, takođe, odmah posle poletanja srušio avion Jak-42 koji je prevozio hokejaški tim Lokomotive, a od 45 osoba u avionu preživela je samo jedna.

Avion ATR-72 koristi se za kratke i srednje letove, a u različitim verzijama može da primi od 64 do 74 putnika i nešto više od sedam tona tereta.

Pre pada aviona video se dimJedan od očevidaca avionske nesreće dogodila u Tjumenu rekao je da je video dim iz oba motora aviona ATR-72 pre nego što se letelica srušila, a život izgubile 32 od ukupno 43 osobe koje su se nalazile u avionu, saopštili su izvori iz istrage."U obližnjim selima nađen je očevidac koji tvrdi da je video dim iz oba motora, kao i da je avion bio nagnut na levu stranu", navedeno je na sastanku operativnog štaba koji ispituje uzroke nesreće, prenosi Tanjug.Nešto ranije predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin naveo je da je istraga usmerena u dva glavna pravca, natehničku ispravnost aviona ili na grešku pilota, odbacujući mogućnost da su vremenske prilike uticale na pad aviona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track