(VIDEO) OŠTRO: Pogledajte kako je policija u Hongkongu suzavcem rasterala demonstrante
Foto: Reuters

Policijska akcija

(VIDEO) OŠTRO: Pogledajte kako je policija u Hongkongu suzavcem rasterala demonstrante

Planeta -
Hiljade demonstranata probile su policijski kordon i blokirale prometnu ulicu, pa ih je policija rasterala suzavcem

HONGKONG - Policija u Hongknogu upotrebila je danas suzavac kako bi rasterala veliki broj demonstranata koji su ispred zgrada vlade te poluautonomne oblasti Kine tražili demokratske reforme.

Policija je uveče bacila suzavac pošto je više sati bila suočena s demonstrantima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlasti su pokrenule akciju protiv demonstranata pošto su u Hongkongu izbili neredi kada su policijski kordoni pokušali da spreče veću grupu demonstranata da dođu do centra gde je već organizovan protest sedenjem. Vlasti u Pekingu, od kojih se traže reforme, kao i lokalne vlasti Hongkonga, nazvale su protest "nelegalnim".

Studenti i aktivisti kampuju na ulicama ispred vladinog kompleksa ceo vikend. Studenti su pokrenuli protest, ali su se danas pridružili i vođe šireg pokreta građanske neposlušnosi "Okupiraj".

Demonstranti su probili policijski kordon i blokirali prometnu ulicu (Foto: Reuters)
Demonstranti su probili policijski kordon i blokirali prometnu ulicu (Foto: Reuters)

Veliki broj ljudi koji su pokušali da dođu do mesta protesta naišao je na policiju koja je na demonstrante upotrebila suzavac. Demonstranti su pokušali da razvale metalne barikade, a nosili su kišobrane kao zaštitu od policijskog spreja. Hiljade demonstranata probile su policijski kordon i izašli na prometnu ulicu zbog čega je izazvan i saobraćajni haos.

Demonstranti protestuju zbog nedavne odluke Pekinga da se ograniče izborne reforme za prve izbore za lidera Hongkonga 2017. godine. Policija je saopštila da je od petka, kada su počele demonstracije, uhapšeno 78 ljudi, od kojih je troje pušteno na slobodu.

http://www.youtube.com/watch?v=2KADq3_6Voc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track