POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA: Pjongjang u potpunoj blokadi?!
Foto: Rojter

Uzbuna na poluostrvu

POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA: Pjongjang u potpunoj blokadi?!

Planeta -
Ako je reč o vojnom puču, onda će situacija u Pjongjangu biti veoma opasna, kaže Šigemura i dodaje da je čuo da je Kim Džong Un napustio prestonicu

TOKIO - Prestonica Severne Koreje je u blokadi od 27. septembra, kad je uvedena zabrana ulaska i izlaska iz grada, piše britanski list Telegraf i dodaje da se spekuliše o državnom udaru.

Prenoseći navode portala Nju Fokus Internešenel, koji se poziva na severnokorejske izvore, list podseća da su i ranije severnokorejske vlasti ograničavale pristup prestonici, ali da se najnovije restrikcije odnose čak i na stalne stanovnike Pjongjanga, koji su po definiciji režimska elita.

"Ova vrsta akcije ukazuje na dve stvari - ili je došlo do pokušaja državnog udara ili su vlasti otkrile neku vrstu zavere protiv rukovodstva", kaže Tošimicu Šigemura, profesor tokijskog univerziteta Vaseda za Telegraf.

Ako je reč o vojnom puču, onda će situacija u Pjongjangu biti veoma opasna, kaže Šigemura i dodaje da je čuo da je Kim Džong Un napustio prestonicu.

Drugi razlog bi, po njegovim rečima, mogao da bude taj da su neki visoki zvaničnici režima pokušali da prebegnu, zbog čega su zatvoreni aerodrom i granični prelazi.

U poslednje vreme mediji su spekulisali i da je severnokorejski lider Kim Džong Un bolestan, jer se dugo nije pojavljivao u javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track