STRATEGIJA ANAKONDA: Peking mafijaškim grupama guši ustanak u Hongkongu?!
Foto: REUTERS

Analitičari o protestu u finansijskom centru Kine

STRATEGIJA ANAKONDA: Peking mafijaškim grupama guši ustanak u Hongkongu?!

Planeta -
Majkl Degoljer veruje da će kineske vlasti uz pomoć članova trijada izazvati sukob građana i studenata - organizatora okupljanja

HONGKONG - Optužbe na račun Pekinga stigle su kad je britanski Independent objavio članak u kojem se navodi da će vlast iz glavnog grada Kine iskoristiti moćne mafijaške grupe trijade kako bi ugušila ustanak omladine, koji već duže od nedelju dana parališe kineski finansijski centar Hongkong.Ti navodi pojavili su se nakon što je među mirne demonstrante u petak uletela grupa izgrednika i fizički ih napala, a prema brojnim izveštajima, oni su pripadnici ozloglašenih klanova iz podzemlja, koji uteruju strah stanovništvu. Neki od njih seksualno su zlostavljali žene i devojke koje su se našle na ulici, a u okršajima s demonstrantima čak je prolivena i krv.

Direktor neprofitne organizacije u Hongkongu „Tranzišen prodžekt“ Majkl Degoljer izneo je pet mogućih scenarija koje Kina ima na raspolaganju kad je u pitanju gušenje protesta. Najveću pažnju privukao je jedan pod nazivom „strategija anakonda“.- Velika neotrovna zmija anakonda svoj plen ubija tako što se obmota oko njega i zadavi ga, a zatim ga zdrobi i pojede. Preneseno na situaciju u Hongkongu, polagano gušenje takozvane kišobran revolucije izvelo bi se metodom „podeli, pa vladaj“. U praksi, to bi značilo da bi Kina Hongkongu prvo malo-pomalo zatvarala ekonomsku pomoć i tako mu nanela štetu. Time bi se brojni stanovnici grada okrenuli protiv studentskog pokreta koji je organizovao proteste. Na primer, Peking bi mogao da zabrani turističke dolaske u Hongkong grupama iz ostatka Kine - istakao je Degoljer.

Independent navodi da se sve obistinilo samo nekoliko sati nakon što je Degoljer izneo taj primer. Naime, Peking je objavio da obustavlja izdavanje viza kineskim turistima koji imaju nameru da posete Hongkong.U drugoj fazi „strategije anakonda“, koju Degoljer upoređuje s drobljenjem plena, na scenu stupaju trijade.- Kako ekonomska šteta raste, javnost sve snažnije od vlasti zahteva da interveniše i proteste privede kraju. Trijade pokušavaju da zastraše demonstrante i rasteraju ih s ključnih lokacija, kao što su Mong kok i Vančai bar - opisao je Degoljer i dodao da bi to bio tek početak jer bi kasnije oni nad masom ljudi primenjivali i oružje.Podsetimo, studenti su nezadovoljni odlukama vlasti o izboru prvog čoveka Hongkonga 2017. jer ga ne biraju direktno oni.

Sklonjen deo barikadaROK DO DANAS DA SE POVUKUNakon što su se juče strasti u Hongkongu nakratko smirile i vlasti tog grada se s predstavnicima demonstranata dogovorile o tome da učesnici protesta pomere deo barikada, masa je ponovo okupirala centralne četvrti, ističući da nije bio ispunjen nijedan njihov uslov. Prvi čovek Hongkonga, glavni sekretar Leung Čun-Jing pozvao je okupljene da se raziđu i poručio da stvari moraju hitno da se vrate u normalu do ponedeljka, odnosno početka nove radne nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track