NOVI MANDAT: Srbin još jednom na čelu Ljubljane
Foto: Beta Ap

Lokalni izbori u Sloveniji

NOVI MANDAT: Srbin još jednom na čelu Ljubljane

Planeta -
Prema dosadašnjem ispitivanju javnog mnjenja, Janković bi trebalo da dobije oko sedamdeset odsto glasova i da ponovo bude izabran za prvog čoveka glavnog grada

LJUBLJANA - Političar srpskog porekla Zoran Janković treći put uzastopno postao je gradonačelnik Ljubljane, pokazali su sinoć prvi nezvanični rezultati juče održanih lokalnih izbora u Sloveniji.Janković je treći mandat na mestu prvog čoveka glavnog grada Slovenije osvojio i prema rezultatima ankete koju je uradila agencija Medijana, a prema kojima je ovaj političar dobio čak 63,8 odsto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Damjana Damjanoviča, koga podržavaju partije desnog centra, glasalo oko 20 odsto izašlih birača. Ispunjena očekivanjaUbedljiva pobeda Zorana Jankovića bila je izvesna, jer je, prema ispitivanju javnog mnjenja, on trebalo da dobije oko sedamdeset odsto glasova, a njegova Lista za Zorana Jankovića mnogo manje, pa se očekuje da će on biti gradonačelnik sa Gradskim savetom, u kojem će većinu imati druge stranke.Na osnovu rezultata iste ankete, u drugom po veličini slovenačkom gradu Mariboru aktuelni gradonačelnik Andrej Fištravec verovatno će ići u drugi krug za Francom Kanglerom, koji je dva mandata bio na čelu tog grada, dok je gradonačelnik Kopra ponovo Boris Popović.Veliki gradoviNa jučerašnjim lokalnim izborima u Sloveniji pravo glasa imalo je nešto više od 1,7 miliona birača, koji su glasali za gradonačelnike i predstavnike u opštinskim skupštinama u 212 mesta za naredne četiri godine. Za mesta gradonačelnika prijavljeno je ukupno 703 kandidata, a više od 23.000 kandidata prijavilo se za izbore približno 3.400 mesta u lokalnim skupštinama. Stranke su se u kampanji najviše borile za velike gradove poput Ljubljane i Maribora, gde, po svemu sudeći, nije došlo do značajnih promena u raspoloženju biračkog tela.Konačni rezultati izbora trebalo bi da budu poznati do 11. oktobra.

Zoran JankovićUSPEŠAN EKONOMISTA I POLITIČARZoran Janković rođen je 1. januara 1953. u Saraorcima kod Smedereva, od oca Srbina i majke Slovenke, ali se porodica ubrzo posle njegovog rođenja odselila u Ljubljanu, gde je Janković završio gimnaziju i ekonomski fakultet. Smatra se zaslužnim za prerastanje „Merkatora“ u najveće preduzeće u Sloveniji, koje posluje i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Zbog ostvarenih rezultata 2002. dobio je prestižno nacionalno priznanje menadžer godine. Zahvaljujući popularnosti i ugledu koji je stekao 22. oktobra 2006. godine ubedljivo, već u prvom krugu, pobedio je na izborima za gradonačelnika Ljubljane kao nezavisan kandidat i od tada se nalazi na čelu tog grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track