PAPA UKIDA LATINSKI: Italijanski postaje službeni jezik biskupa
Foto: Ap

PAPA UKIDA LATINSKI: Italijanski postaje službeni jezik biskupa

Planeta -
Za razliku od pape Franje, njegov prethodnik Benedikt XVI je bio veliki ljubitelj latinskog i pre dve godine je osnovao novi odsek za promovisanje tog jezika Rimokatoličkoj crkvi

VATIKAN - Papa Franjo odlučio je da latinski više neće biti službeni jezik prilikom svetskog okupljanja biskupa u Vatikanu i na taj način povukao je još jedan potez u modernizaciji katoličke crkve.

Tu informaciju je na početku prvog radnog dana dvonedeljnog zasedanja, poznatog kao sinoda, na kojem će oko 200 biskupa iz celog sveta raspravljati na temu porodice, objavio mađarski kardinal Peter Erdo.

Prema njegovim rečima, službeni jezik sinode ubuduće će biti italijanski.

"Službeni jezik sinode će, na zahtev pape, biti italijanski", kazao je Erdo, prenosi Index.

Za razliku od pape Franje, njegov prethodnik Benedikt XVI je bio veliki ljubitelj latinskog i pre dve godine je osnovao novi odsek za promovisanje tog jezika Rimokatoličkoj crkvi.

Kada je u februaru 2013. objavio da se povlači, a bio je prvi papa u prethodnih 600 godina koji je to učinio, svoju izjavu je pročitao upravo na latinskom i u sobi za konferencije ga je razumela samo jedna novinarka.

Latinski će, ipak, ostati službeni jezik crkve i koristiće se kao referentni jezik za prevod važnih dokumenata na moderne jezike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track