POLJSKA: 26 rudara poginulo u eksploziji metana u jami
Foto: Nemanja Pančić

Spasilačka akcija u toku

POLJSKA: 26 rudara poginulo u eksploziji metana u jami

Planeta -
Eksplozija se dogodila u rudniku uglja Mislovice-Vesola. Do jutra je u noćnoj akciji spasilačkih ekipa na površinu izvedeno 36 rudara, dok je poslednji rudar lokalizovan u jami na dubini od 660 metara

VARŠAVA - U eksploziji metana u rudniku uglja Mislovice-Vesola na jugozapadu Poljske povređeno je 29 rudara, od kojih osam teško, a od ukupno 37 rudara koji su se sinoć prilikom eksplozije zatekli pod zemljom.

Do jutra je u noćnoj akciji spasilačkih ekipa na površinu izvedeno 36 rudara, dok je poslednji rudar lokalizovan u jami na dubini od 660 metara.

Portparol rudnika Vojćeh Jaros kazao je da su uslovi u jami takvi da omogućavaju da će ga naći živog.

"U bolnice je prevezeno 29 rudara, sedmorica su otišla kućama, osmorica su u jako teškom stanju", rekao je poljskim medijima Jaros.

Većina spasenih rudara ima opekotine na telu, a neki i opekotine disajnih organa.

Eksplozije metana u poljskim rudnicima odnele su od 1990. do 2013. godine živote 88 rudara, a teško je povređeno u njima 117. Najveću tragediju metan je prouzrokovao 2006. godine kada su u eksploziji tog gasa u rudniku Halemba poginula 23 rudara, a druga najveća nesreća odigrala se 2009. godine u rudniku Vujek u kome je u eksploziji metana i požaru poginulo 20 rudara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track