LUNAČEK: EP da odbije Alenku Bratušek i još drugih kandidata za evropske komesare
Foto: AP

Stav

LUNAČEK: EP da odbije Alenku Bratušek i još drugih kandidata za evropske komesare

Planeta -
Bivša premijerka Slovenije me nikako nije uverila, kaže funkcionerka stranke Zelenih u Evropskom parlamentu

BEČ - Potpredsednica stranke Zelenih u Evropskom parlamentu (EP) Ulrike Lunaček smatra da bi poslanici trebalo da odbiju više kandidata za mesto evropskog komesara.

Ona je konkretno, u izjavi austrijskom radiju "Oe1", navela Španca Migela Ariasa Kanetu, Slovenku Alenku Bratušek, Britanca Džonatana Hila i Mađara Tibora Navračića. Lunačekova je kazala da poslanici treba da se jasno negativno izjasne protiv pojedinih kandidata kako bi budući predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker mogao od vlada da zatraži bolje kandidate.

"Junker neće uspeti da progura svoj tim u željenom obliku kroz EP", poručila je ona dodajući da će zasigurno morati biti izvršene izmene u nekim resorima.Istovremeno je izrazila skeptičnost u vezi ideje dve velike frakcije da se kandidatima, koji ne prođu slušanje u EP, da drugi resor, pitajući koji drugi resor bi mogao preuzeti bivši mađarski ministar pravosuđa.

Ona je podvukla da je isključeno da će Zeleni pristati na prihvatanje Navračića.

Takođe "ni u kom slučaju" Lunačekova ne želi da vidi Kanetu na mesto evropskog komesara za energetiku i klimu, jer je on suviše vezan za naftnu industriju, a bio je i političar koji je uveo sporan model crpljenja gasa od naftnih škriljaca u Španiji.

Kada je reč o Slovenki Bratušek, Lunačekova je rekla da je ona "nikako nije uverila". Takođe je kritikovala i Britanca Hila, koji je ranije bio lobista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track