SAD I BRITANIJA: Vazdušni udari nisu dovoljni da zaustave ISIL u Kobaneu
Foto: Printscreen Yt

Rat protiv džihadista

SAD I BRITANIJA: Vazdušni udari nisu dovoljni da zaustave ISIL u Kobaneu

Planeta -
Džihadisti su napredovali za oko 100 metara prema centru grada, ali Kurdi i dalje pružaju žestok otpor

KOBANE - U sirijskom gradu Kobaneu, mahom nastanjenom Kurdima, ne prestaju žestoki okršaji sa pripadnicima Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) koji su u ponedeljak zauzeli delove grada, a SAD i Britanija upozorili su da vazdušni udari neće biti dovoljni da spreče džihadiste da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom na granici sa Turskom.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da SAD i njeni savežnici "čine sve što mogu iz vazduha", ali da postoje ograničenja u onome što ta kampanja može da postigne, a sličan stav izneo je i britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, preneo je BBC.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ranije je bilo pomena da se u borbu protiv džihadista uključe i kopnene snage, međutim takvih snaga trenutno nema na sirijskom tlu, podseća AFP.

Lider Kurda u Kobaneu rekao je Rojtersu da su džihadisti ušli u delove grada i da žestoki okršaji ne prestaju. Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su džihadisti napredovali za oko 100 metara prema centru grada u sredu uveče.

"Kurdska milicija i dalje kontroliše veći delo grada i odoleva napadima vojske Islamske države", saopštila je sinoć Komanda američkih snaga za operacije na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji (CENTCOM). U novim vazdušnim napadima međunarodne koalicije uništeno je osam blindiranih vozila, magacin municije, kao i jedan komandni i logistički punkt.

Zauzimanje Kobanea pružilo bi džihadistima potpunu kontrolu nad dugačkim potezom sirijsko-turske granice, istakao je BBC.

Oko 400 ljudi je izgubilo život tokom tri nedelje borbi oko tog važnog pograničnog sirijskog grada, a više od 160.000 Sirijaca, uglavnom Kurda, pobeglo je preko granice u Tursku.

U Kobaneu ima oko 1.000 civila koji odbijaju da odu. Jedan od njih rekao je: "Gde da odem? Bolje je da umrem ovde nego da umrem na putu".

http://www.youtube.com/watch?v=rqEzvDcrmD4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track