DODELJEN NOBEL ZA MIR: Priznanje dobila Malala (17) iz Pakistana

Svečanost u Oslu

DODELJEN NOBEL ZA MIR: Priznanje dobila Malala (17) iz Pakistana

Planeta -
Pakistanska devojčica prestižnu nagradu podelila sa indijskim borcem za prava deteta Kajlašom Satiratijem
1 / 2 Foto: Printscreen Youtube

OSLO - Mala Pakistanka Malala Jusafzaj (17) i indijski borac za prava deteta Kajlaš Satirati dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Malala, pakistanski borac za prava devojčica na obrazovanje, najmlađa je dobitnica tog prestižnog priznanja koje joj je, kao i Satiratiju, dodeljeno za nesebičan rad protiv nasilja nad decom.

Malala je u žižu interesovanja dospela 2009, kada je imala samo 11 godina - tada je objavila blog na urdu jeziku u kojem je pisala o svom životu pod strahovladom talibana. Njene Talibani su je pokušali ubiti 9. listopada 2012., pucajući joj u glavu i vrat. Od tada živi u Engleskoj. Dobila je nagradu Saharov 2013. godine. Ovo joj je druga nominacija za Nobelovu nagradu za mir.

Ovogodišnja lista kandidata za Nobelovu nagradu za mir najduža je u istoriji pošto se na spisku našlo čak 278 kandidata - 231 pojedinac i 47 organizacija. Među kandidatima bili su i papa Franja, Edvard Snouden, Čelsi Mening, Vladimira Putina.

Foto: AP

Indijac koji zastupa gandijevske metode i aktivan je borac protiv izrabljivanja dece za rad od 1990. godine. Njegova organizacija dosad je oslobodila 80.000 dece iz raznih oblika ropstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track