ŠOKANTNO: Nemačka početkom 2015. tone u recesiju?
Foto: Fonet

Dramatične prognoze za moćnu Evropsku privredu

ŠOKANTNO: Nemačka početkom 2015. tone u recesiju?

Planeta -
Nemački izvoz u avgustu drastično opao u odnosu na jul, pa će toj zemlji biti potrebno čudo kako bi izbegla katastrofu, piše Gardijan

BERLIN - Nemački izvoz pao je za jedan mesec na najniži stepen u poslednjih pet godina, zbog čega će toj zemlji biti potrebno čudo kako bi uspela da izbegne pad u recesiju, piše britanski Gardijan na osnovu analiza ekonomskih stručnjaka.Te dramatične prognoze za najmoćniju evropsku privredu i državu lidera evrozone dao je za Biznis insajder i glavni ekonomista u Sakso banci Stin Jakobsen.- Nemačka će na kraju najverovatnije završiti u recesiji, što će, naravno, značiti i pad cele evrozone. Mislim da će se takav scenario dogoditi u prvoj četvrtini naredne godine - istakao je Jakobsen.Stanje kao 2009.Razlozi za takve stavove leže u činjenici da je u poslednje vreme u Nemačkoj zabeležen niz slabih makroekonomskih pokazatelja. U avgustu je izvoz te zemlje potonuo za čak 5,8 odsto u odnosu na jul, a pored toga, objavljeno je i da su industrijske porudžbine, kao i proizvodnja u istom mesecu pali na najniži stepen još od krize 2009. Takođe, Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prethodne nedelje procenu rasta nemačke privrede za 2014. sa 1,9 na 1,4 odsto, a nakon slabih podataka o izvozu, reagovala je i grupa vodećih nemačkih instituta. Neki od njih dali su alarmantnu procenu rasta BDP u ovoj godini, prema kojoj bi se on sa 1,9 smanjio na 1,3 odsto, a u narednoj godini sa dva na čak 1,2 odsto. Iako je to i dalje bolje od situacije u pojedinim evropskim zemljama koje su već odavno zapale u krizu, analitičari smatraju da podaci ipak govore mnogo o padu moćne nemačke privrede.Analitičari ističu da kriza nastupa u vreme zaoštrenih odnosa između Rusije i Evropske unije, koji je eskalirao uvođenjem međusobnih sankcija zbog situacije u Ukrajini. S obzirom na to da posledice u ekonomiji najčešće imaju odloženo dejstvo, strahuje se da će nametnute kaznene mere tek imati dalekosežan negativan uticaj na Nemačku čak i ukoliko se odnosi na relaciji Merkelova-Putin ubrzo poboljšaju.Merkelova pod pritiskomInače, zbog najnovijih ekonomskih prognoza nemačka kancelarka Angela Merkel je pod sve većim pritiskom i unutar zemlje, a ne samo od strane niza zemalja evrozone, MMF i Evropske centralne banke. Naime, sve češće se mogu čuti zahtevi da ona odustane od strogih mera štednje na kojima se zasniva njena politika, međutim, kako navode mediji iz Nemačke, ona je i dalje odlučna u svom stavu.

Posledice sankcija... Smanjena razmena sa Rusima
Posledice sankcija... Smanjena razmena sa Rusima

Srpski ekonomistaNIKOLIĆ: AKO JE LOŠE NEMAČKOJ, LOŠE JE EVROPIEkonomista Ivan Nikolić kaže da privredi Nemačke nikako ne odgovara zategnuta situacija s Rusijom, zbog čega je evidentan pad njenog izvoza, ali ističe da su prognoze prema kojima će ona zapasti u recesiju u ovom trenutku ipak prenaglašene.- Ukoliko iko s radošću priča o tome da će Nemačka zapasti u krizu, u smislu, eto, teško je i njima, treba znati da ako je Nemačkoj loše, biće loše celoj Evropi - istakao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track