Najnovije vesti

KREMLJ ZVANIČNO: Putin donosi u Srbiju paket od devet dokumenata
Foto: AP

Niz sporazuma

KREMLJ ZVANIČNO: Putin donosi u Srbiju paket od devet dokumenata

Planeta
10:00h
Sporazumi i memorandumi tiču se širokog spektra saradnje - od energetike i železničkog saobraćaja do vojno-tehničke saradnje i zaštite tajnosti informacija

MOSKVA - U okviru sutrašnje posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji planirano je da bude potpisan paket od devet dokumenata, između ostalog o saradnji u oblasti razvoja vojno-tehničke saradnje, energetike i železničkog saobraćaja, izjavio je danas Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.

Prema njegovim rečima, planirano je da Ruska energetska agencija i Ministarstvo energetike Rusije potpiše sa Ministarstvom energetike Srbije memorandum iz oblasti energetske efikasnosti, štednje energije i obnovljivih izvora energije, preneo je Itar-Tass.

"Među dokumentima pripremljenim za potpisivanje nalazi se dopunski sporazum o rekonstrukciji severnih deonica pruga Srbije u okviru razvoja evropskog saobraćajnog koridora. Takođe, među dokumentima su i dopunski sporazum o isporuci dizel-motornih vozova", rekao je Ušakov.

Jurij Ušakov: Planirano je potpisivanje devet sporazuma (Foto: Wikipedia)
Jurij Ušakov: Planirano je potpisivanje devet sporazuma (Foto: Wikipedia)

Planirano je da ruska kompanija Gazpromeksport, Vlada Srbije i srpske gasne kompanije potpišu protokol, naveo je on.

"Protokol još nije do kraja usaglašen, njega bi trebalo da potpiše čelnik Gasproma Aleksej Miler", kazao je Ušakov ne navodeći detalje tog dokumenta.

Među dokumentima planiranim za potpisivanje su i međuvladin sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o vojno-tehničkoj saradnji, o readmisiji, kao i protokol o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe.

U ruskoj delegaciji su i ministar energetike Aleksandar Novak (desno) i direktor Gasproma Aleksej Miler (levo) (Foto: Reuters)
U ruskoj delegaciji su i ministar energetike Aleksandar Novak (desno) i direktor Gasproma Aleksej Miler (levo) (Foto: Reuters)

Ušakov je naveo da će u sastavu ruske delegacije biti ministar energetike Aleksandar Novak, predsednik uprave Gazproma Aleksej Miler, načelnik Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Vladimir Pučkov i načelnik Federalne migracione službe Konstantin Romodanovski. On je podsedtio da predsednik Rusije dolazi na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića i da će učestvovati u obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora.

"Dogovor o tome postignut je blagovremeno i mi smo od samog početka potvrđivali spremnost da zajedno sa srpskim prijateljima obeležimo taj datum", rekao je predstavnik Kremlja.

Za početak je planiran razgovor Vladimira Putina s Tomislavom Nikolićem, pa sa Aleksandrom Vučićem (Foto: Aleksandar Jovanović)
Za početak je planiran razgovor Vladimira Putina s Tomislavom Nikolićem, pa sa Aleksandrom Vučićem (Foto: Aleksandar Jovanović)

Putin će biti počasni gost na vojnoj paradi, učestvovaće u ceremoniji polaganja venaca na spomeniku oslobodiocima Beograda i herojima Prvog svetskog rata, a posle toga će biti održani razgovori .Za početak je planiran razgovor u užem sastavu ruskog lidera sa Nikolićem i potom sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi TAS S.Biće održani rusko-srpski razgovori i na nivou delegacija u formatu radnog doručka, a zatim će biti potpisan paket dokumenata.

Na pregovorima će biti razmotreni i međunarodni problemi i pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje, rekao je Ušakov, ukazujući da se u poslednje vreme uočava tendencija rasta robne razmene.

"Prošle godine obim trgovine povećan je za 15 odsto i iznosio je oko dve milijarde dolara, ove godine premašiće dve milijarde dolara", precizirao je Putinov pomoćnik.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...