Majka norveškog monstruma prala novac za sina

Majka norveškog monstruma prala novac za sina

Planeta -
Brejvikova majka je novac sa 14 bankovnih računa dobijala od sina, stavljala ga na svoj bankovni račun, da bi ga kasnije prenela na Brejvikov norveški račun sina

OSLO - Majka norveškog teroriste Andersa Brejvika priznala je tokom ispitivanja da je pomagala sinu da legalizuje oko 400.000 norveških kruna.

Policija je utvrdila da se 2003. i 2006. godine na računima Brejvika u inostranstvu nalazilo oko 3,6 miliona evra od prodaje falsifikovanih sertifikata preko interneta, preneo je Glas Rusije.

Brejvik je podizao gotovinu na bankomatima u Oslu sa stranim bankarskim karticama, a kako ne bi izazivao sumnju, Brejvik je svaki put skidao sa računa male iznose.

Pošto bi dobila gotovinu od sina, Brejvikova majka je novac stavljala na svoj bankovni račun da bi ga kasnije prenela na norveški račun sina.

Policija je već pronašla 14 bankovnih računa u sedam država koji bi mogli da pripadaju Brejviku, a računi se osim u Letoniji i Estoniji, nalaze i u SAD, Dominikanskoj Republici i drugim zemljama.

Brejvik je 22. jula prošle godine u četvrti sa kompleksom vladinih zgrada u Oslu aktivirao eksploziv u miniranom automobilu, ubivši osam i ranivši devet osoba. Potom je na ostrvu Utoja - 40 kilometara od glavnog grada Norveške - ubio 69, a ranio 33 učesnika letnjeg omladinskog političkog kampa.

Posle toga se predao policiji i sada čeka sudski postupak, koji treba da počne 16. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track