IZBORI U BiH: SNSD pobednik izbora, ključ za buduće koalicije - kod Dodika
Foto: Marina Lopicic

Postizborna kombinatorika

IZBORI U BiH: SNSD pobednik izbora, ključ za buduće koalicije - kod Dodika

Planeta -
Predsednik Republike Srpske kaže da će odnosi sa Srbijom napredovati, a da će se politička saradnja pre svega ogledati u sprovođenju dosadašnje politike nepriznavanja Kosova od strane BiH

SARAJEVO - Prema do sada potvrđenim rezultatima izbora, odnosno posle 80 odsto prebrojanih glasova, SNSD je dobio podršku oko 177.936 birača ili više od 33 odsto glasova, piše Novi pečat.

Za DNS je glasalo skoro 51.617 birača ili 9,58 odsto, dok su socijalisti dobili podršku pet odsto, odnosno više od 27.590 birača.

S druge strane, koalicija SDS-PUP-SRS dobila je podršku građana od 146.838 ili 27,26 odsto. Poverenje PDP-u dalo je 41.707 birača (7,7 odsto), dok je NDP, koji je sa podrškom nešto više od 27.079 glasova, ostvario podršku kao i socijalisti - od pet odsto.

Pored ovih šest stranaka, izborni cenzus od tri odsto, kada se računa rezultat na nivou cele Republike Srpske, prešla je i bošnjačka koalicija "Domovina", koja je dobila 19.865 glasova ili 3,69 odsto birača.

Ilustracija (Foto: Reuters)
Ilustracija (Foto: Reuters)

Kada se glasovi pretvore u poslaničke mandate, SNSD bi, prema svemu sudeći, mogao da ima najmanje 30 poslanika, a moguće i koji mandat više, dok je DNS i na ovim izborima ostvario ozbiljan rast, tako da se očekuje da, umesto dosadašnjih šest, u poslaničkim klupama ubuduće ima devet poslanika.

Savez za promene ostaće i dalje u opoziciji u republičkom parlamentu.

Prema izvoru Novog pečata, vodeća opoziciona stranka SDS računa na 25 poslanika, dok PDP veruje da će zadržati osam mesta u poslaničkim klupama. U NDP-u računaju da će im osvojeni glasovi biti dovoljni za četiri poslanička mandata.

U trci za Parlament BiH, SNSD ima šanse da formira novi Savet ministara BiH. U SNSD-u već se moglo čuti da na nivou BiH očekuju saradnju sa HDZ-om BiH Dragana Čovića, a izvesno je da će ih za formiranje vlasti kontaktirati i najjače bošnjačke partije.

Igor Radojičić: SNSD je pobedila uprkos svemu (Foto: Fonet)
Igor Radojičić: SNSD je pobedila uprkos svemu (Foto: Fonet)

Ključ je, ipak, kod Milorada Dodika. Potpredsednik SNSD Igor Radojičić ocenio je da je SNSD pobednik izbora.- po treći put uspeo je da osvoji mandat uprkos ujedinjenoj opoziciji, uplitanju međunarodne zajednice, svetskoj ekonomskoj krizi, medijskoj hajci, antivladinim organizacijama i elementarnim nepogodama.

Novoizabrani predsednik RS Milorad Dodik rekao je da njegova pobeda znači da će, između ostalog, odnosi Srpske i Srbije napredovati još više, kao i da će akcenat biti na političkoj i ekonomskoj saradnji u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. On kaže da će se politička saradnja posebno ogledati u sprovođenju dosadašnje politike nepriznavanja Kosova od strane BiH.

"Raspolažemo sa informacijama da bi Mladen Ivanić odlaskom u Predsedništvo BiH mogao da to poremeti, ali tu smo da to sprečimo", kazao je Dodik i dodao da je i pre objavljivanja rezultata o pobedi zvao telefonom lidera SDS-a Mladena Bosića da pokušaju da se dogovore oko saradnje, ali da je on odbio razgovor na tu temu.

"Želeo sam kroz razgovor sa Bosićem da stabilizujem situaciju i da, shodno konačnim izbornim rezultatima, krenemo u formiranje institucija", naveo je Dodik. Na pitanje o mogućoj saradnji sa SDS-om, makar na nivou BiH, Dodik je rekao da SNSD primarno ostaje partner sa DNS-om i SP-om, ali da ne isključuje mogućnost da ih kontaktiraju neke frakcije u SDS-u.

Borislav borenović: PDP će pokazati političku doslednost (Foto: Printscreen YouTube)
Borislav borenović: PDP će pokazati političku doslednost (Foto: Printscreen YouTube)

Potpredsednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je ova stranka okosnica Saveza za promene i da se politički dogovorila o saradnji do izbora, ali i poslije njih. Ipak, on dodaje da treba biti veoma racionalan generalno u stavu RS u Sarajevu.

"U Sarajevu moramo biti posvećeni poziciji Srpske, te svi zajedno da imamo samo jedan glas", kazao je Borenović i dodao da u svakom slučaju treba sačekati konačne rezultate, pa onda doneti razumnu odluki o budućem delovanju.

"PDP će pokazati svoju političku doslednost, te će na bazi onoga što je dogovorio, delovati. Izbori su pokazali da je vladajuća stranka izgubila najmanje sedam poslanika, a da je Savez dobio osam poslanika više nego što je imao u prošlom sazivu NSRS", rekao je Borenović. Bez obzira na sve, kaže da je neophodno voditi računa o interesima Republike Srpske i delovanju njenih partija u Sarajevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track