KONAČNO SAOPŠTENO: Evo za šta sve Uskok tereti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića
Foto: Printscreen Yt

Spisak grehova

KONAČNO SAOPŠTENO: Evo za šta sve Uskok tereti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića

Planeta -
Zagrebačkog gradonačelnika optužuju za ugađanje biznismenima, ali i za zapošljavanje preko veze. Ukupna šteta je čak 20 miliona kuna

ZAGREB - Uskok je pokrenuo istragu protiv Milana Bandića i još 15 osumnjičenih u aferi Agram, kao i dve firme, zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, utaje poreza ili carine, trgovanja uticajem, podsticanja na zloupotrebu položaja i ovlašćenja i podsticanja na trgovinu uticajem, a ukupnu štetu tužilaštvo procenjuje na oko 20 miliona kuna, piše Jutrarnji.hr.

Za Bandića i još 11 osumnjičenih Uskok je zatražio istražni zatvor, a odluku o tome doneće tokom dana nadležni sudija zagrebačkog Županijskog suda.

Celo saopštenje Uskoka možete da pročitate ovde:

Uskok tereti Bandića za nezakonitosti u poslovanju s firmom CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i firmom Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, kao i da je u procesu finansiranja predsedničke kampanje 2009, koje Uskok smatra spornim, oštetio gradski i državni budžet. Takođe ga tereti i da je u pet navrata trgovao uticajem prilikom nezakonitog zapošljavanja poznanika u Gradskoj skupštini i Zagrebačkom holdingu. Osumnjičen je i da je u sedam navrata koristio svoj službeni i društveni položaj kako bi se vozio službenim automobilima u privatne svrhe.

Na vrhu piramide osumnjičenih posle Bandića je predsednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, zatim "kralj otpada" Petar Pripuz, a slede ih gradonačelnikov savetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamenica načelnice gradske Službe za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odeljenja za pravne poslove u Gradskoj službi za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske firme Bramgrad projekt Branko Mihaljević, šef stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, šef Bandićeve kancelarije Miro Laco, glavni sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić i direktor Plinare Ante Dodig.

Uskok sumnja i da su dve pravne osobe došle do movinske koristi i tako počinile krivično delo zloupotrebe položaja i ovlašćenja, a nezvanično se saznaje da je reč o Pripuzovoj firmi Cezar i Mihaljevićevom Bramgrad projektu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track