Najnovije vesti

NATO: Ruski špijunski avion presretnut u vazdušnom prostoru Alijanse
Foto: YOUTUBE

Incident

NATO: Ruski špijunski avion presretnut u vazdušnom prostoru Alijanse

Planeta
U saopštenju se navodi da je avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Iljušin IL-20 poleteo iz Kalinjingrada

BRISEL - Borbeni avioni NATO-a danas su presreli ruski špijunski avion nad Baltičkim morem, koji je prethodno narušio vazdušni prostor Estonije, saopštila je Severnoatlantska alijansa.

U saopštenju NATO se navodi da su "avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Iljušin IL-20", koji je poleteo iz Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku, prvo presreli danski borbeni avioni F-16 kad se letelica približila njihovom vazdušnom prostoru, prenela je agencija AFP.

Ruski "Iljušin" je zatim odleteo severno prema Švedskoj, koja nije članica NATO, ali je takođe poslala svoje lovce da presretnu ruski avion. Gotovo četiri sata kasnije je "Iljušin" otkriven u vazdušnom prostoru Estonije, članice Alijanse, "u trajanju od manje od jedne minute, što predstavlja kršenje vazdušnog prostora NATO u dužini od oko 600 metara", navodi se u saopštenju.

"Iljušina" su zatim uočili portugalski lovci F-16, koji su ga ispratili iz vazdušnog prostora NATO-a, saopštila je Alijansa.

Napetosti između Rusije i Zapada su zbog ukrajinske krize trenutno na navišem nivou još od vremena "hladnog rata". NATO je intenzivirao patroliranje vazdušnim prostorom iznad Baltika zbog, kako navodi, čestog presretanja ruskih vojnih aviona u blizini poljskog i baltičkog vazdušnog prostora.

http://www.youtube.com/watch?v=XD5IOZ1fZEw

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...